Categories
Web

Състояние на блогосферата (2011)

Всяка година Technorati публикуват своя анализ за състоянието на световната блогосфера и промените, които са настъпили през изминалата година, както и някои тенденции, които се наблюдават.

Ето го тазгодишния (на английски), разделен на 3 части + въведение и методология:

Интересно и полезно четиво е, макар и силно обобщено и да посочва нещата глобално. За съжаление не разполагаме с наш инструмент, който да предлага възможност за проследяване на нещата на местно ниво. TopBlogLog е неадекватен като услуга1, а и едва ли би могъл да събира и предоставя необходимите данни, за да се направи такова обстойно проучване и анализиране. Отделно, че от доста време сякаш изглежда умрял откъм развитие и подобрения, а и е по-скоро инженерен проект, наблягащ на технологията отколкото социален.

А един такъв анализ би помогнал много на всички, които се интересуват от темата, а ако се разшири малко, може да бъде безценен помощник на бизнесите, които в последно време ухажват блогърите за какви ли не дивотии, предлагайки им (на бизнесите) възможност да изберат най-подходящите им блогъри, които вероятно биха били най-ефективни в кампаниите им2.

Алтернативи? Идеи? Предложения?


Show 2 footnotes

  1. моят блог присъства 2 пъти там (?!)
  2. Стига, разбира се, бизнесът да подозира що е то blogger relations и по какъв начин това се отличава от public relations.

6 отговори на “Състояние на блогосферата (2011)”

TopBlogLog е доста странен в класацията и измерванията. Но е добра инициатива… В България и блог обществото е доста особено. Някаква банка събира блогъри, те после пишат за нея… Политически партии си канят блогъри, но случайно съответната партия кани точно блогърите, които й симпатизират и ще зададат точните въпроси… ;)Чудна работа, чудна! 🙂

Именно заради спецификите на родната блогосфера е нужен инструмент, който да ги отразява и показва. TBL беше интересен преди време, когато се създаваше и активно развиваше. Сега имам усещането, че работи по инерция.

О, това „неадекватно като услуга“ го приех лично и държа да се коригираш, в интерес на коректността. TopBlogLog е много по-добре поддържан от Технорати.

В ТБЛ фигурират 2 блога, защото си имал 2 блога. Единият е умрял и в ТБЛ се поддържа информация, че такъв блог някога е съществувал, за да могат да се правят легаси класации за стари времена. Също така за да могат да се търсят статии в него.

http://topbloglog.com/blogs/dtsonev.nailsecrets.eu 

едно и също съдържание, разнасяно на различни места онлайн си остава едно и също съдържание. Само източниците са различни. Дневникът е дневник независимо дали е онлайн, на вестникарска хартия или скрит на бележки в скрина. Фокусът върху съдържанието е по-важен от този върху технологията, която пък и в двата случая все е била WordPress.

(между другото писах мейл преди време с молба двата адреса да се слеят/обединят, но не получих нито отговор, нито някакво действие)

Не знам дали и как се поддържа Technorati, но годишните им доклади са наистина полезно четиво. Ако можем да имаме българско състояние на блогосферата, би било чудесно, дори бих се включил в изследването. Защото то ще помогне както на блогърите, така и на бизнеса да се ориентира по-адекватно в обстановката.

Годишните доклади на Технорати са анкета, разпратена като спам, до регистрираните им потребители, която събира лични данни. Вместо справка блогъри по пол и доходи, ТБЛ предоставя данни за активността на блоговете – брой блогове, брой статии и тн. Не го прави годишно, а непрекъснато.

BTW, ако случайно някъде съм споменал личния ми мейл че е съпорт адрес за TopBlogLog, моля посочи къде, за да го махна. Вече повече от 2 години ТБЛ има съпорт форум.

Вашият коментар