Categories
Социални медии и мрежи

Спонсорирани препратки в потока на Facebook

Loading

Още преди време Facebook сподели с потребителите си, че поддръжката на работещия сайт струва 1 милиард щатски долара годишно, а за да могат потребителите да продължат да го ползват безплатно, както досега, Facebook показва реклами на сайта. Така те стартираха кампания с цел ограмотяване на потребителите за рекламите и как те работят. Първоначално ми беше странно, че има хора, за които това не е понятно, но подобна образователна кампания можеше да означава само едно – още (повече) реклами. Защото Facebook едва ли са толкова загрижени за познанието на потребителите си.

Оказах се прав, защото малко по-късно беше обявено, че в потока с новини на потребителите, ще бъдат вмъквани промотирани (платени) съдържания.

Това започна да се случва вчера, наред с информацията, че тези промотирани и спонсорирани съдържания ще са релевантни за потребителя, на който са показани и той, потребителят, няма да вижда повече от едно такова дневно.

Facebook имат помощна страница по темата, отделно че новинарските сайтове писаха много по темата (пример).

Та потребителите, които не искат да виждат спонсорирани публикации могат да ги скриват ръчно, да намалят видимостта на обема от споделяния, от приятеля, от който идват или да спрат да харесват страницата, която ги е платила. Дотук добре, но потребителите не могат по никакъв начин да укажат, че не желаят техните съдържания да бъдат „спонсорирани“. Могат, но по трудния начин – като не общуват с брандове, страници, бизнеси и приложения.

Stop following me

И от цялата работа излиза, че или брандовете са нежелани във Facebook (ако потребителите са най-важни) или пък те трябва да са хитри и да промотират съдържания, които наистина да са интересни и релевантни. Което няма как да се случи, ето пример защо:

Имам приятелка, която е, да речем, козметик. Тя общува с брандове, които са свързани с работата ѝ. Аз общувам много с тази приятелка, та когато някоя от фирмите ѝ за козметика или каквото и да е друго реши да плати някое споделяне, аз ще го видя. Само че аз не се интересувам от такива неща. Така както моята приятела не се вълнува от нещата, които аз споделям със страниците, които съм харесал.

Аз не съм потенциален техен клиент. Социалният граф не е решаващ тук. Да, аз съм свързан по някакъв начин с тази приятелка, но то не е на ниво козметика, а планинско колоездене, например. Но промотиращите истории фирми няма как да знаят това. Това не е техен проблем (или задължение). Това е проблем на Facebook. Голям проблем. И докато Facebook не спрат да боготворят социалния си граф (който е безспорно най-пълен, но и най-замърсен) и не започнат да отделят повече внимание в изграждането на други, по-релевантни, рекламите им хич няма да са успешни.Да, хората са свързани помежду си, но е по-важно как са свързани, вместо защо.

А че рекламите ще стават все повече с времето – това е ясно. Дотогава:

  • Вадете лопатите и се подгответе за ровене на нещата, които са важни за вас;
  • Ще се появят разширения и скриптове за различните браузъри, които да блокират рекламите;
  • Ще се появи предложение от Facebook за заплащане на малка/нищожна месечна такса, чрез която да се спрат тези/всякакви реклами;
  • Общуването ще се премести на друго място, защото това ще е твърде шумно.

Спонсорирани препратки в потока на Facebook

Вашият коментар