Categories
Интернет

Социалното персонализирано търсене на Google в твоя свят

Loading

Да сверим часовниците.

Какво е SEO? Оптимизация за търсачки (търсещи машини, ако трябва да превеждаме точно) – собствениците на сайтове и разни гурута, нинджи-минджи и пр. правят опити, прилагат хватки и тарикатлъци с цел да повлияят на резултатите от търсенето. И това да е изцяло в тяхна полза, не в полза на потребителите, които търсят информация.

Какво представлява персонализираното търсене и персонализираното търсене на Google? Когато търсещите машини (основно Google) подреждат резултатите от търсенето на база навиците и опита на потребителите при браузване, преплитайки ги с информация от социалния им граф – какво туитват приятелите им, какво харесват във Facebook или препоръчват чрез Google+1 или в други социални медии.

SEO е (според мен) псевдонаука, която в крайна сметка води след себе си повече дебати дали е ефективна, отколкото да дава реални резултати. Защото не става ясно дали наистина чалъмите реално влияят на резултатите от търсене. Преди време, може би преди 4-5 години, вероятно е било възможно да се влияе на индекса на търсачките, но с времето това намалява все повече и повече. При социалното търсене всички онези, които гордо са се кичели с титли като SEO гурута и пр, остават, на практика, без работа. Защото хватките им спират да работят.

Социалното търсене

Това не е нещо ново, за него започна да се говори още откакто Facebook започна да набира скорост. Виждали сме социално търсене, макар и доста ограничено – в Google, при търсене, често срещаме информации за това какво са споделяли приятели в Twitter (преди да изтече договора), a в последно време – какво приятелите са отбелязали с +1. Това влияе върху резултатите. Едва ли не ми вярвате, защото сте го виждали – благодарение на бисквитки, локация, IP адрес и разни други информации, с които разполага, Google преподрежда резултатите от търсенето за всеки потребител различно. Уж едно и също търсене, пък с ключови разлики в зависимост от това дали потребителят е влязъл или не.

SEO експертите често не разбират социалния уеб – за тях интерес и важност представлява как алгоритмите на търсещите машини ще разчетат кода на страницата и как капанчетата в него ще спомогнат за по-доброто класиране, а не как потребителите ще я споделят, обсъждат, евентуално променят и допълват. Това е краят – вече не може да се манипулират резултатите от търсене единствено чрез заиграване с алгоритмите. Наречете го краят на една епоха, ако щете.

Съдържанието не е цар. Доброто съдържание е цар.

Хората вече са движещ фактор и техният предишен опит и преживяване в браузването имат съществено значение за подобряване на класиранията на търсачките – вероятно за добро.

Със социалното търсене съдържания, обилно напоени с ключови думи, не вършат работа – сега трябва съдържанията да са приемливи за читателите, които да ги прочетат, да се ангажират с тях, да ги споделят с приятелите си, да ги обсъждат, коментират, харесват, ретуитват, да го отбелязват с +1… Ако не го правят, съдържанията ще си останат дълбоко заровени и няма да има ефект от тях. Все едно ги няма.

Със социалното търсене, което все повече ще се развива, вместо собствениците на сайтове да хвърлят пари по класически SEO специалисти, по-добре да инвестират в оптимизиране на сайта си за социално търсене (SSO – social search optimization) – персонализирано и неперсонализирано.

Алгоритъмът PageRank на Google

Алгоритъмът на Лари Пейдж Page Rank, използван за създаване на йерархична структура на индекса на база релевантност, беше актуален дълго време – когато Google беше само търсачка на текст. Търсенето се разви много през годините и в него бяха добавени и много други компоненти – снимки, картинки, видео, документи, карти, съдържание на живо и пр. Още преди време се наблюдаваше тенденция към намаляване на значимостта на Page Rank, но социалното търсене е последният пирон в ковчега. Да, алгоритъмът ще продължи да си съществува, но тежестта му няма да има основен фактор в класирането на съдържанията и страниците. Нещата се променят и при социалното търсене по-релевантен би бил въпросът не „Какъв Page Rank има сайтът ти?“, а „Колко последователи във Twitter/фенове във Facebook/потребители в кръговете си в Google+ имаш?“. Отделно, че новините и други важни неща нямат толкова много сочещи към тях препратки в началото, както старите съдържания, а са също толкова важни и трябва да се класират добре.

Социални източници Vs Търсачки (източници на трафик)

Едва ли сте го пропуснали в аналитичния инструмент на сайта си, че (в зависимост от нишата) социалните медии са по-добър източник на трафик от търсачките. Затова социалната оптимизация ще е все по-важна от оптимизацията за търсещи машини.

Едно е ясно – търсачките са нерелевантни и ще трябва да наваксат, ако искат да оцелеят. Ето защо Google обяви Google Search plus your world.

Google Search Plus

Google Search Plus
Google промениха онлайн света при създаването на търсачката си. Дълбокото интегриране на социално и още по-персонализирано търсене в индекса им е най-голямата промяна, която са правили в алгоритъма си и в резултатите от търсене откакто съществуват. Ходът, безспорно, е рискован, но и същевременно добре премерен, дори е крачка напред от потребителите и техните очаквания. Това не го виждаме за първи път – как фирмата подбутва еволюцията онлайн в желана от тях посока.

Както социалният уеб е продължение на уеб, така и социалното търсене е логичната посока за развитие на търсенето.

Спомняте ли си Пол Адамс, който представи пред света идеята за социалните кръговете като начин за групиране на онлайн контактите, по подобие на действителността? В книгата му „Grouped“ Адамс пише:

Отдалечаваме се от уеб, който свързва документи (страници), за да приемем уеб, който свързва хората… Вече виждаме нещата, които сме правили хиляди години, да се пренасят онлайн. Появата на социалния уеб е опитът на дигиталния свят да достигне офлайн света… Социалният уеб ще расте, ще става все по-известен и накрая ще бъде известен просто като уеб.

Затова и дръзкият ход е добра идея (дори и само на теория. Игнорирането на действителността би било катастрофално). Основната мисия на Google е да сортират и подредят цялата световна информация онлайн, а социалната информация е вече доста голяма част от всичката информация. Google доскоро срещаха сериозни затруднения с разбирането на човешкия фактор и социалния уеб и това водеше до неуспех на много от продуктите им. Така Google+, като част от една по-голяма инициатива, трябваше да запълни празнината. (другата част от инициативата е да се направят всички продукти, в това число и търсенето, по-социални. максимално социални.)

toggle
От инженерна компания, боравеща с алгоритми, Google започна да се трансформира в социална. Защото разбраха, че алгоритмите им са безсилни зад стените на социалните мрежи, където потребителите определят заедно с приятелите си кое е важно, интересно, значимо, кое си струва и кое – не.

Google стартират промените много добре, досега персонализираното търсене е още по-персонализирано, като вече включва сигнали от кръговете, снимки от Picasa и Google+. Скоро очаквам да видя в индекса и резултати от Google Docs, Gmail, Contacts, Music, Voice, Wallet… по някое време дори и съдържанието от компютъра… и всичко това – без изчакване, на момента.

Така Google се променя почти до неузнаваемост и започва да предлага цялото потребителско съдържание, както и съдържания от уеб. На едно място, удобно и подредено. На мен ми допада и не, не е плашещо, защото това е моето съдържание, подредено по начин, който е релевантен само за мен и достъпен само от мен.

Основният проблем е, че Google няма достъп до затворените социални мрежи (Twitter, Facebook) и не може да показва съдържания оттам. Конкурентните социални мрежи не биха се съгласили лесно да предоставят достъп до социалния си граф и данните на потребителите вътре.

Друг проблем е, че трябва да има сериозно уважение на потребителските предпочитания за поверителност и да се показва само релевантно съдържание, до което реално има достъп (като същевременно се следи и дали правата не са променени – изтрито съдържание или ограничена видимост).

Подреждането и класирането на социално съдържание се нуждае от нови алгоритми, различни от тези, които класират уеб страници. Кажете чао на PageRank.

Посрещнете картата, която Google изграждат (подобна на OpenGraph на Facebook), която свързва потребителите със съдържанията им и позволява на сайтовете и читателите да знаят кой какво съдържание продуцира, какво се случва с това съдържание и как потребителите взаимодействат с него. Ползвате ли вече rel="author" & rel="publisher"?

Мнението на експерта

Ранд Фишкин, CEO и Основател на SEOMoz

Създаването и промотиране на съдържание чрез социалните медии отдавна е част от SEO, макар и не с централaлно място. Google Search Plus Your World най-вероятно ще увелични важността в създаване и разпространение на таргетирано съдържание в социалните медии, като в същото време ще окуражи SEO експерите да разрастват своите мрежи. С течение на времето inbound маркетингът като цяло (комбинацията от съдържание, търсене и практики за социална конверсия) изглежда ще изпреварят познатите от “класическото SEO” тактики за достъпност, изследването на ключови думи, оптимизиране на съдържанието и link building-ът като отговорности за уеб маркетолозите.

Оттук насетне?

Няколко мои предположения:

  • Очаквайте съвсем скоро Facebook да обявят търсачка
  • Очаквайте Twitter да преосмислят търсенето като фактор и да пуснат нова версия на търсещата си машина, която да изчиства спама и да показва само релевантно съдържание.
  • Заради проблема с недопускането на конкурентни фирми до социалния граф на другите услуги, очаквам външна фирма, която да бъде лидер на пазара на социалното търсене. Topsy?
  • Засилване на важността от изграждане на силни общности в нишата, която да споделя съдържанията и да спомага за по-доброто им разпространение при търсене.
  • SEO експертите ще се прекръстят на SSO 🙂
  • Link building-ът ще отмре в нишите, в които има активни общности.

Вашият коментар