Categories
Web

Остарялата уеб традиция?

Loading

Днес мернах един туит на БГ Сайт:

въпросът беше зададен и на страницата във Facebook, и в Google+.

След като (очевидно) не е получил реакция (и коментари), последва друг туит:

За съжаление наистина днес нямаше (или поне аз не видях) сайтове, които да са с променена, първомартенска визия. Някога беше традиция – по Коледа, за 1 март, за Великден… Жюстин е писала за изчезването на мартениците.

Не мога да се съглася, че сайтовете са нещо свещено. Сайтовете са сайтове и целта им е да бъдат диалогични с аудиторията и посетителите си – да ги приканят да се чувстват на правилното място, да предприемат едни или други действия, да се включват в създаването на благоприятна атмосфера в сайта чрез коментари, обсъждания, анкети, гласувания… Сайтовете не са и никога не са били някакъв паметник от миналото. Не. Сайтът е централното, най-важното и живо място на фирменото и личностно присъствие онлайн.

Във времето на засилена интерактивност и социална активност, намирам за регрес непривличането на аудитории към сайтовете, интегрирането на възможностите за бърза, лесна и удобна комуникация и споделяне в самите сайтове. Собствениците на сайтове трябва да спрат да гонят потребителите си от сайтовете в социалните мрежи. Това не е стратегия. 15 и повече години трошахте пари за реклама, учехте хората, че имате сайт, карахте ги да запомнят адреса му, хвърляхте купища пари за SEO и пр., за да се поддадете сега на изкушението на лъскавото нещо.

Кому е нужно да гоните потребителите от сайтовете си? Целта на сайта, неговата мисия, е да привлича все повече посетители, не да ги гони безразсъдно на други места, извън контрола на фирмата.

Моят съвет: Започнете да си спечелвате обратно аудиторията и да я връщате и задържате по сайтовете си, защото краят на тази хиперсоциалност се вижда…

Да, подмяната на логото вероятно е клиширана, но пък работи, Google не спират да го правят. Но не е задължително да е само логото, ако можете да си позволите, експериментирайте, потребителите ви ще ви се отблагодарят за това.

One reply on “Остарялата уеб традиция?”

Вашият коментар