Categories
Startups

Loudlee

Loading

Ако разчитате, както аз правя, на YouTube за музикалната среда, тогава няма как да не сте се сблъсквали с редици проблеми при управлението на музикалния си поток, подреждането на предпочитаната музика, включване в него на музикалните вкусове и предпочитания на приятели и подобни неща. Дребни, но събрани накуп, развалящи удоволствието от слушаната музика.

Loudlee logoТочно тук идва на разположение, като полезно и удобно средство, една нова социална услуга – Loudlee (моят профил там).

Loudlee е социална мрежа за музика, но може да се използва и самостоятелно, без социалните елементи. Освен това е от типа услуги, които още като видиш, разбираш, че ще обикнеш, ще харесаш и използваш. Още и още.

Loudlee

Loudlee изглежда приветливо и красиво. След регистрация (единствено чрез Facebook, но това едва ли е непреодолим проблем) се озоваваш в интерфейс, пособен на Pinterest (услуга, която не ползвам, въпреки че имам профил и много хора следват моята неактивност там), дори на няколко места срещнах определението „Loudlee е Pinterest за музика“. За разлика от Pinterest, обаче, Loudlee се справя значително по-добре с управлението на обслужваната медиа – музика/видео.

От гледната точка на основателя

Ето какво сподели с мен основателят и изпълнителен директор на Loudlee, Ярон Ревах:

— Здравей, представи се.
— Аз съм Ярон Ревах и съм изпълнителен директор (СЕО) на Loudlee.

— Какво е Loudlee, с прости думи.
— Loudlee е социална мрежа за музика, която дава на потребителите си неограничен достъп до музиката. Потребителите могат да прослушат която песен или албум биха желали, да създават и споделят плейлисти. Най-общо – да слушат музиката, която харесват и обичат. Също така могат да следят какво слушат приятели и познати и по този начин да откриват нова музика. И всичко това – опаковано и поднесено в опростен и интуитивен потребителски интерфейс.

— Счупен ли е YouTube (и ако е – как?) и как Loudlee прави откриването на музика по-лесно?
— Не, YouTube съвсем не е счупен. Напротив, YouTube е страхотна услуга, предназначена за излъчване на всякакво видео съдържание, и е проектирана и реализирана с най-добрият потребителски интерфейс за целта. Въпреки това, когато някой пожелае да слуша музика, обикновено предпочита тя да е организирана и подредена по изпълнители и албуми. В музикална библиотека.

Тук идва на помощ Loudlee. Loudlee предлага достъп до всичката музика в YouTube, като в същото време върши цялата тежка работа по сканиране на видео клиповете, филтриране на най-добрите изпълнения, организиране на песните в албуми и показването на музиката по начин, по който сме свикнали да я получаваме – в безкрайна музикална библиотека.

— Какво придава уникалност на Loudlee?
— Loudlee съчетава в себе си няколко неща, които липсват при повечето услуги за музика онлайн:

  • Слушане на музика без ограничения – не просто подобна музика на тази, която харесваш, не просто 30-секундни откъси или достъпна само за първите 2 седмици и пр.
  • Възможност за слушане на музика навсякъде по света – дори и да си извън САЩ.
  • Изгражда богато и пълно социално преживяване около музиката – област, която все още е почти неразвита в повечето услуги за музика.

— Сравняват Loudlee с Pinterest. На няколко места дори прочетох, че е „Pinterest за музика“. Такова сравнение добро ли е или не и защо?
— Ами не е нито добро, нито лошо. Pinterest представя съдържанието като възхитителен визуален поток от картинки, които помагат да се открие ново съдържание, което вероятно би ти било интересно и би те вдъхновило. По подобен начин Loudlee създава „меню“ на последната прослушана музика. Лесно можеш да откриеш и „опиташ“ тези музикални предложения или просто да си потърсиш конкретен изпълнител, който би искал да чуеш в момента.

— Как и кога те споходи вдъхновението и идеята да създадеш Loudlee?
— Преди около година. Бях ядосан от липсата на музикални услуги, достъпни за потребителите извън САЩ и усилията, които се изискват, за да се слуша музика от YouTube.

— Каква е тайната рецепта за успех на услугата? 🙂
— Виж сега, ако я споделя с теб, а ти я публикуваш… ами тя повече няма да е тайна, нали? 🙂

— Кое е най-якото решение, което си взимал за Loudlee и каква беше най-голямата грешка, допускана досега?
— Ние сме все още твърде млад startup, затова вероятно е твърде рано да се каже.

— Имате ли конкуренти и кои са те?
— Има много услуги в онлайн музикалната индустрия, като всяка си има своите особености и характеристики. Няма конретен играч, обаче, който да считам за наша пряка конкуренция, но въпреки това взимаме насериозно всички и се стремим да сме винаги актуални с нещата, които правим.

— В социалния свят, в който живеем, какви още социални аспекти и подобрения да очакваме?
— Ееее, нека все още не разваляме изненадата…

— А поне планове за преминаване и към mobile?
— Разбира се!

От моята гледна точка

Харесах Loudlee още при първото ми посещение – тогава все още беше в затворена бета, достъпна с покани. Сега вече услугата е публична и достъпна за всички, които искат да слушат музика. Когато започнах да я използвам, все още беше бедна откъм намиране на търсената музика, но вече нещата са оправени значително и вече открива все повече и повече неща за слушане. Много добро решение е предлагането на „подобни изпълнители“ – позволява откриването на нови и нови неща. А ако имате приятели в мрежата – можете да следите какви неща слушат те, също да ги чуете и вероятно харесате. Ако нямате приятели, можете да откривате нова музика чрез най-активните членове на общността и техния музикален вкус.

Когато аз се присъединих, музикалният вкус на общността беше шокиращ за мен – Adele водеше класациите. За радост, вече нещата са се оправили 🙂

Най-хубавото нещо е, че всичката музика идва от YouTube, а Loudlee се справя значително по-добре в организирането и предлагането ѝ. Дори вече е налична функционалността за съхраняване на плейлисти – нещото, което ми липсваше в началото. Може би дребна забележка би била невъзможността да се гледа клипът на по-голям прозорец, но това вероятно скоро ще бъде поправено и добавено като възможност. Както и възможността за общуване, коментиране на слушаната музика. Няколко пъти писах предложения, идеи, съвети във формуляра за обратна връзка и много бързо нещата се появиха – което е похвално. Така че ако нещо ви липсва в услугата – споделете го с Loudlee, те ще се радват да го включат. За да е преживяването ви още по-пълно и животът да върви с песен.

Още за Loudlee има в TheNextWeb.

One reply on “Loudlee”

Вашият коментар