Categories
Social

Кой ми гледа профила във Facebook?

Loading

Facebook shitГледам, че във Facebook пак е плъзнала дивотията „направи незнам си какви неща и ще знаеш кой ти е посещавал профила; ето доказателство, че работи“. Не работи! Няма как да проработи, а такива шмекерии са въдица само за шарани. И в най-добрия случай налапалите въдицата се оттървават само с харесана някаква спам страница. Вируси, зловредни кодове и пр. гадости дебнат любопитните. Струва ли си заради едното любопитство?

Една от основните философии на Facebook е поставянето на защитата на потребителските лични данни на първо място. Част от това е и защитаването на информации, които се създават докато се разглежда сайта. Те никога не се показват на другите потребители. Ето затова НИКОГА няма да видите нещо подобно на „Драганчо посети профила ви 1 024 пъти“. Именно такива дребни неща и скриването на такива информации позволиха на Facebook да се разрасне толкова много.

Това позволява на потребителите да са по-спокойни и уверени, че когато използват Facebook и разглеждат чужди профили, снимки, времеви линии и пр., информацията за това е тайна и ще остане такава. Завинаги. Независимо кой какво обещава и какви картинки показва.

Ровим във Facebook, разглеждаме публикуваните неща и профили, защото сме спокойни, че тези действия остават скрити, независимо дали целта е профилът на потенциално гадже, на бившето или просто куп снимки от някое парти. Това е едно от нещата, които са в основата на философията на Facebook — можем свободно да разглеждаме без това да доведе до някакви последствия. А когато решим да предприемем действие към споделеното, например чрез оставяне на коментар или харесване, тогава се разкриваме, показваме се, че съдържанието е привлекло интереса и вниманието ни.

Може би тук е мястото да се обърне внимание на факта, че противно на всички схващания (основно поради неразбиране), Facebook НЕ ПРОДАВАТ лични данни. Facebook нямат (дори и финансов) интерес да го правят. Напротив, имат интерес да НЕ ГО правят и вместо да продават лични данни, да предоставят на бизнеса достъп до потребителите. Това е значително по-сериозен генератор на приходи, като в същото време се запазва неприкосновеността на личните данни. Да, Facebook събира и записва всичката възможна информация, която потребителите генерират, докато използват услугата, но за последните 8 години потребителите избраха да доверят тази информация на частна фирма (вече публична компания), но досега те успяват да оправдават гласуваното им доверие.

2 replies on “Кой ми гледа профила във Facebook?”

Вашият коментар