Categories
Ежедневно

Летище „Джон Атанасов“?

Loading

След Церемонията по връчване на наградите на БГсайт тази година, на коктейла се заговорихме колко по-добре би било Летище София да бъде преименувано. Сега то носи името „Враждебна“, кръстено на местността, на която е построено.

Защо „Враждебна“? Враждебна ли е България към чужденците, които идват тук/ Враждебна ли е България към сънародниците ни, които се прибират у дома? Тогава защо продължава да стои това име?!

Летище „Джон Атанасов“ звучи значително по-добре. Това име обсъждахме, неговите плюсове и минуси. Не като изобретателят на първия компютър, а като акцент върху таланта и приноса за развитието на иновациите в глобален мащаб. Писах за това.

В деня след церемонията, Пламен Русев във Facebook предложи летището да се казва Васил Левски. Според мен Левски, без да подценявам приноса му за България и историята, не е подходящ избор. Първо защото е локален герой, силно митологизиран. Отделно че дори ние, българите, не сме сигурни какво е било през онези 500 години – нас ни учеха, че е било робство, сега не е робство, а присъствие… утре може да излезе друго нещо. Това внася объркване.

Докато с Джон Атанасов може да се акцентира върху по-съвременен персонаж, оказал съществено влияние върху развитието на човечеството глобално. Да се провокира интерес към научаване на подробности както за личността, така и за България, за постиженията… при това без да бъде историческо, далечно, дори скучно.

Вашият коментар