Categories
Интернет

Интервю с Gregg

Loading

„Интервю“ не е съвсем точно казано. Намерих въпросите в блога на Петър Събев и реших да им отговоря тук.

1. Имате ли блог? Защо? Какво ви накара (или пък спря) да си направите?

Имам, да. Защо ли? Странно, ще разсъждавам защо на глас... Има няколко причини. Първата е, че така запълвам свободното си време с нещо приятно - време, което иначе бих изгубил в съзерцаване на някоя въображаема точка в тавана. А е толкова интересно да споделяш знанията си и натрупания опит и да се учиш от коментарите на читателите, които са се престрашили да прекрачат прага на блога ти. Любопитно е да прочетеш какво мислят те за нещата, които в момента те вълнуват и са те подтикнали да напишеш публикация в блога си.

Блогването е начин за комуникация, точно както електронната поща. Да попиташ някой защо блогва е все едно да го попиташ защо ползва електронна поща.

Блогвам, защото това ми дава право на глас.
Блогвам, защото блогът ми дава място, където мога да мисля на глас.
Блогвам, защото така възбуждам (хм… възбуждам!? :)) креативното си мислене, блогването ми дава творческо вдъхновение.
Блогвам, защото така контактувам с интересни личности, с които споделяме общи интереси (личности, които често са по-умни от мен (вероятно и по-красиви)).
Блогвам, защото смятам, че така помагам на читателите.


Блогвам, защото така се уча от коментарите на читателите.
Блогвам, защото това ми дава извинението да говоря за нещата, които силно обичам и мразя.
Блогвам, защото е забавно.

А и… когато в края на житейския ми път, ако случайно се изправя пред някой, наричащ себе си с гръмкото име Господ, ми се иска да го погледна директно в очите и да му заявя съвсем отговорно, че съм опитал да помогна да направим света по-добър чрез постигане на диалог и приятелство.

2. За какво обичате да пишете/четете в даден блог?
Личните впечатления на автора, затова е блогът - да описва чувствата и мислите на автора му, не да бъде новинарски сайт.

3. Коя платформа ви допада най-много – Blogger, WordPress, Blog.bg… ?
WordPress, който хоствам сам - дава ми свободата да го правя каквото аз искам, а не каквото готовата инсталация предлага.

4. Какво мислите за идеята големи компании, министерства, президенти и известни спортисти да си имат блогове?
Похвална е идеята, че се спират на този вид комуникация със своята аудитория. Значително по-лесно се попълва с актуална информация, вероятността да достигне до по-широк кръг читатели е значително по-голяма от официалния сайт.

5. Кои и колко са любимите ви блогове? Редовно ли ги четете? Редовно ли оставяте коментари?
Чета доста блогове, макар и недотам редовно, колкото ми се иска, но малко са ми любимите. Коментари оставям само тогава, когато имам какво да кажа по темата и ако коментарът ми е в час със започналата дискусия.

6. Кое определя популярността на един блог – добрата реклама, интересните теми, честотата на писане?
Комплекс от няколко неща, но най-голям приоритет имат интересните четива, написани добре, честото писане, благоприятно място за дискутиране на проблемите.

7. Може ли един блог да промени света?
Може, към по-добро. Или ако не успее, поне да се опита да го направи.

Вашият коментар