Categories
Google Социални медии и мрежи

Проектът Google+

Loading

Моите първи впечатления за Google+, социалната мрежа на Google. В резюме: Струва си да се види и изпробва, макар още да е в ранна фаза на разработки и изпитания. Все още твърде стерилна, но това бързо ще се промени, когато бъде отворена за всички.

Loading

Google Plus

Ако сте дошли, за да прочетете как Google+ е убиецът на Facebook, как този проект е отговорът на Google за социална мрежа, която конкурира Facebook и подобни неща, попаднали сте на грешното място. Защото подобни твърдения са както неверни, така и предназначени за онези сайтове, които търсят подобни сензации и гръмки изказвания, за да привличат читатели (често, за да ги облъчват с реклами).

Google все още е сайтът, който привлича най-голям трафик, но Facebook печели преднина по друг показател – задържане на потребителското внимание (повече прекарано време и повече разгледани страници)1. Нормално – доскоро Мариса Майер обясняваше гръмко в интервюта, че основна цел на Google е, за разлика от всички останали сайтове, да намери максимално бързо онова, от което се нуждае потребителят и да го отпратят от сайта си. Отделно от това, продуктите на Google и Facebook са съвсем различни и е съвсем нормално и логично да срещат различно потребителско внимание.

Основен проблем в уеб е, че въвежда нови преживявания. Оскар Уайлд казва, че „животът подражава на изкуството“. Но, по мое мнение, животът не трябва да подражава на уеб, а обратното. Именно затова в миналото станахме свидетели на пренасяне на някои практики от живота в уеб – табове, псевдо 3D елементи, сенки и пр.

Добре дошли в уеб, като отражение на действителността!

Основен проблем на общуването онлайн е, че налагаше необходимостта споделеното да бъде публично за всички. Или достъпно само за приятели. Но не всички приятели са еднакви, нали? От това произтекоха редица проблеми. Споделянето на всичко с всеки не е особено добра идея. Не всичко, което се споделя, е подходящо да бъде споделяно публично с целия свят. Дори и споделянето между приятели не работи както трябва – понякога някои неща трябва да бъдат споделени само между някои приятели, не с всички. Спомняте си, вероятно, как снимки от поредния купон, споделени с приятели, попадат пред очите на шефа, който никак не е щастлив да ги види. Споделянето онлайн не работеше така, както всички очакваха и както се случва в реалния свят. И Google се нагърбват с нелеката задача (предвид предишните им неуспехи), да поправят това. И на пръв поглед – справили са се успешно.

Google+

Google Plus project

Google+ не е „убиец“. Точно както и Facebook не е бил създаден, за да убива други негови предшественици. Освен това е глупаво, по мое мнение, да се нарича Google+ „отговор“ на нещо или някой. Защото ако Google+ бъде погледнат правилно, е съвсем различен и като идея, и като реализация от всички уеб неща, правени на други места. А сравнението с Facebook, като цяло, би било много ограничаващо. Защото Google+ предлага нещо повече.

Има малко повече информация за продукта и демонстрация на възможностите (ако все още не сте ги видели).

Google+ е повече от социална мрежа – освен нея, той е цял един нов социален слой във всички продукти на Google. И всичко е обединено чрез навигационната лента над всяка страница (вече допълнена с нови елементи – достъп до профила в Google, за системата за оповестяване, за споделяне на съдържание…). Освен добавената социална мрежа, представете си всички продукти на фирмата крачка напред в еволюцията на уеб. Google+Вас. Вие сте това +1, което остана леко неразбрано преди време.

Полеви тестове

Важно е да се знае, че това, което виждате и ползвате, не е окончателен, краен продукт. Не е дори негова бета версия. То затова е наречено проект, а не продукт – защото ще еволюира с времето. Всички компоненти са работещи, но нищо все още не е окончателно и може да (и ще) търпи сериозни промени, преди услугата да е достъпна за всички. Полевите изпитания не са за всеки, аз лично така и не разбрах защо беше цялата тази истерия за покани, при положение, че не всичко е съвсем готово за показване, съдържа грешки и т.н. Практиката показва, че повечето български потребители, които се наричат „early adopters“, се включват в ранните разработвани версии, след което остават разочаровани от недовършеността и заневършеността им, изсипват негативите си, оплюват и заклеймяват услугата/продукта и въобще не си правят усилието да върнат обратна връзка (feedback) за впечатленията си и как нещата могат да бъдат подобрени. Именно затова отказах да изпращам покани.

Тук искам да спомена за великолепния формуляр за обратна връзка, който е включен в долния десен ъгъл на всяка от Google+ страниците. Много добре реализиран, позволява да се изпращат мнения за всяка страница, като към самото мнение се прилага и екранен кадър на текущата страница, като се позволява проблемите области да бъдат осветени, а личната информация и чувствителни данни – скрити от екипа, който ще получи и обработи изпратеното съдържание.

И така, имаме проект, който е в процес на разработка, на осъвършенстване, допълване, изглаждане. Той едва ли ще се превърне в завършен продукт – мрежата еволюира непрекъснато, с бързи темпове и това налага непрекъснато внимание и подобрения. Имайте го предвид, докато се социализирате 🙂

Първи стъпки, първи впечатления

Google+ components

Още с присъединяването няма как объркате, че става въпрос за продукт на Google. Всичко е изградено според добре познатата естетика на Google – абсолютен минимализъм и много бели пространства. Съмнявам се да има някой, който да не одобри дизайна, но не е и нещо невиждано досега. При Google винаги по-важна е била функционалността. Въпреки това всичко е красиво и изчистено, без излишни елементи, лесно за използване и интуитивно. Първоначално изглежда объркващо, но при втори поглед разбирате защо това е сложено точно тук и защо точно тук му е мястото, както и неговото предназначение. Би трябвало да сте свикнали с това, то е присъщо и за всички останали продукти на Google. Много ми допада начина, по който са подходили за създаване на възможността за споделяне „Share“ – няма как да объркате нещо, винаги знаете с кого какво споделяте – дали с някой от кръговете или пък публично, за всички.

В момента всичко е твърде стерилно и чисто, дано се задържи в този му вид, без всички цветенца, пчелички, котенца и пр. дивотии, на които сме свидетели във Facebook.

Welcome to Google+

Основните компоненти

The Stream, Новините

Google Plus The Stream Нищо ново като идея и реализация, виждали сме го много пъти преди. Във Facebook e наречено News Feed и е централното място на мрежата, нейното ядро. От тук се разбира какво се случва, кой какво е споделил (публично или в някой от социалните си кръгове).

The Circles, Кръговете

Google Circles Идеята за пренасянето онлайн на социалните кръгове не е нова (статия в Уикипедия, на английски). Тя позволява пълен контрол над споделянето и хората/групите, с които го правите. Социалните кръгове са точно нещото, което отличава проекта от останалите познати и непознати, малки и големи социални мрежи. Кръговете променят и начина, по който се споделя информацията. Към начин, който е значително по-удобен, по-гъвкав и на практика – който наподобява споделянето на информация и общуването между хората офлайн. Много добра реализация и имплементиране, значително по-лесно за управление от списъците с приятели на други места. Най-големият плюс е възможността за управление само с влачене на мишката, както и анимациите, свързани с действията.

Ако за първи път чувате за концепцията за социалните кръгове, тази книга би ви била интересна (на английски):

Профил

Google Plus Profile Едва ли нещо в профилите в Google+ би изненадало някой, който вече е виждал стандартните профили на Google (Google Profiles). След първото влизане двата профила са обединени в един (този в Google+), като всичката налична информация в стария е съхранена и прехвърлена. Все още нищо революционно и интересно, различно от вече видяното в класическите профили. Но пък има поле за много развитие. Проверете прическата си, включете микрофона и го опитайте, забавно е.

Hangouts, Терени

Google Plus hangouts Това, което на български е преведено Терен, на английски е Hangouts и е една от най-иновативните функционалности на Google+. Представлява групов видеочат (който е платена функционалност на Skype). Много интересно въведение е. Наред с красиво изглеждащия интерфейс, Google са се постарали да добавят и много нови неща. Камерата се сменя сама и показва образа само на потребителя, който в момента говори. Това премахва необходимостта да имате много прозорци за всеки от участниците, което само излишно затормозява връзката.

Sparks

Sparks е интересно нововъведение, което май няма да придобие особена популярност. Вероятно не сте забелязали, че няколко дни преди да пуснат Google+, Google пуснаха в употреба друг продукт, наречен Какво ти харесва (What do you love). Представлява интересна система за откриване на съдържание (страници, снимки, видео…) чрез ключовите думи, които му се зададат. Предполагам, че е силно обвързано с Google +1 бутона и резултатите се персонализират според всеки потребител. Интересен инструмент е за започване на разговори върху различни теми. Аз на няколко пъти го ползвах във време, когато имах прозорец от по няколко минути, за да запълня времето – изглежда наистина интересно.

Снимки

Без възможността за публикуване на снимки, Google+ едва ли ще придобие някаква популярност. За разлика от Facebook, обаче, тук има и вграден редактор за снимките. Бърз и интуитивен, лесен за работа, прави споделянето на снимки наистина забавно.

Мобилна версия

Много добра мобилна версия (както и приложение за Android)2. Предлага достъп до Потока (Stream), Кръговете (Circles), Spark и файловете. Няма как да не забележите автоматичното качване 🙂 Правите снимка с телефона и тя се качва директно в профила (но скрита, спокойно!), готова да бъде споделена. Имайте предвид, че се пази 8 часа от момента на качването й. Иначе приложението е съвсем типично за Google – бързо и удобно за работа, бяло и изчистено.

Грешките от миналото

За никой не са тайна неуспехите на Google в социалната сфера и опитите им да изградят своя социална мрежа. Проблемът им от миналото е, че се опитваха или да копират идеи от Facebook’s (+1 срещу Like), ако включим Wave в групата (макар че е грешно) – разработиха твърде сложна за разбиране система и без реална алтернатива , с която да бъде сравнена, или пък проблеми с личните данни (Google Buzz). Orkut не го споменавам, защото той не би трябвало да е неуспех, радва се на добро приемане и се ползва усилено в Бразилия и Индия. По всичко личи, че Google сериозно са мислили над всички аспекти на провалените проекти и са поставили потребителите и техните потребности и желания на централно място (което е нормално за социална мрежа). С особен акцент върху т.нар. privacy.

Няма да убие Facebook… засега

Ако не броим социалния слой, който добавя съвсем различно преживяване, а вземем само социалната мрежа, към която така или иначе са насочени всички погледи, няма как да не се съзре приликата с някаква опростена, първоначална версия на Facebook, но без многото реклами, приложения, объркващи интерфейси и пр. В основата ще видите точно това. Трудно е да бъде видяна разликата между двете платформи. Това, което е уникално, са новите добавени функционалности. Но те не са достатъчна причина, за да започне масово мигриране на потребители от Facebook към Google+. Поне още не.

Гаранции за успех

Хубавото е, че не е необходимо потребителите да отварят Плюс, за да се възползват от него – достатъчно е да си отворят пощата или коя да е друга услуга – навигационната лента отгоре ще им покаже какво се случва, кой какво е коментирал или споделил, или да се обнови състояние, да се публикуват и споделят неща. И, за разлика от Facebook, които са ограничени само в рамките на сайта си, то Google+ се разпростира върху всички сайтове на Google. Което е предпоставка за използването му.

За да започне да бъде наистина функционална и пълна система, Google бързо трябва да интегрират успешните си продукти – Gmail, YouTube, Apps, да добавят buzz, latitude, books. Това би накарало потребителите да се връщат отново и отново и да прекарват повече време на сайта. Едва тогава Google+ може да се нарече успешен проект. Дали ще се случи – по мое мнение – да, съвсем скоро.

Понеже публикацията стана доста дълга, ще спра дотук, но със сигурност ще споделя още някои впечатления и идеи, свързани с проекта, съвсем скоро.


Show 2 footnotes

  1. според comScore, през изминалия месец потребителите на Facebook са прекарали 62% повече време, отколкото в Google.
  2. Ако имате проблеми с инсталирането му, можете да ми пишете.

31 replies on “Проектът Google+”

много добър и обективен анализ
@Daxy, това с поканите е повече от задължително, иначе рискът за провал е огромен, изсипват се 100 милиона, не им харесва и повече не го отварят, очевидно е че първо трябва да се изчистят бъговете, да се видят първите негативни отзиви, да се донагласи и едва тогава всички да имат достъп

много добър и обективен анализ
@Daxy, това с поканите е повече от задължително, иначе рискът за провал е огромен, изсипват се 100 милиона, не им харесва и повече не го отварят, очевидно е че първо трябва да се изчистят бъговете, да се видят първите негативни отзиви, да се донагласи и едва тогава всички да имат достъп

Текущо (към момента на публикуване на коментара) системата е с превишен капацитет и не се допускат нови регистрации. Мога да те поканя, но няма да можеш да се присъединиш веднага, а чак след като бъде отпусната нова квота потребители. На този мейл, с който си коментирал, ли да пратя поканата? Ако не, пусни нов коментар, като в полето за поща въведеш него. Също така, би ми било любопитно, какво те мотивира да искаш да се присъединиш, какво очакваш да намериш вътре, какви са очакванията ти за платформата?

Текущо (към момента на публикуване на коментара) системата е с превишен капацитет и не се допускат нови регистрации. Мога да те поканя, но няма да можеш да се присъединиш веднага, а чак след като бъде отпусната нова квота потребители. На този мейл, с който си коментирал, ли да пратя поканата? Ако не, пусни нов коментар, като в полето за поща въведеш него. Също така, би ми било любопитно, какво те мотивира да искаш да се присъединиш, какво очакваш да намериш вътре, какви са очакванията ти за платформата?

Текущо (към момента на публикуване на коментара) системата е с превишен капацитет и не се допускат нови регистрации. Мога да те поканя, но няма да можеш да се присъединиш веднага, а чак след като бъде отпусната нова квота потребители. На този мейл, с който си коментирал, ли да пратя поканата? Ако не, пусни нов коментар, като в полето за поща въведеш него. Също така, би ми било любопитно, какво те мотивира да искаш да се присъединиш, какво очакваш да намериш вътре, какви са очакванията ти за платформата?

Информацията на Димитър безспорно е много полезна, в началото всеки има нужда от помощ за ориентиране.
Ще си изпратя „фийдбека“ на Google+, но ми се ще да споделя препоръката си и тук, защото се отнася и за горния текст.
Изказвам се не по системата „Всеки разбира от политика, футбол и компютри“, а като филолог и то не пурист.
Много хора знаят английски, още повече хора си въобразяват, че го знаят. Видях и немската версия на Google+. Не мога още да давам оценки за функционалните качества на проекта, но според мен езиковата му страна определено куца. Наименованията на компонентите, опциите, функциите, инструментите и каквито и да са части, които предлага една социална мрежа, почти не са преведени на съответните езици. Ако езикът на една социална мрежа е тромав, не е много лесно да се убедят потребителите в лекотата на ползването й. 
Аз съм „за“ Google+ и затова ми се иска да стане добър отвсякъде 🙂
Искрено му желая успех!

Вашият коментар