Categories
Социални медии и мрежи

Google+ Страници

Loading

Google+

Страниците в Google+ са вече налични. След дълъг период на очакване, сякаш по-дълъг от първоначално предвиденото, в който в социалната мрежа можеха да присъстват само хора, дойде време да бъдат допуснати и други „неща“ (най-общо наречени бизнес), които да свият гнездо и да допринесат за по-пълното общуване и споделяне на потребителите. Досега всички усилия на Google+ бяха съсредоточени върху общуването между отделните потребители. Сега това преживяване е разширено и е добавена възможност за взаимодействия и със страниците.

Също като във Facebook, за хората има профили, за всичко останало има страници. Не се изкушавайте да си правите профил на фирмата или на друго, защото бързо ще ви видят сметката. Не искате да трупате негативи и да правите лошо първо впечатление, нали?

Създаване на страница

Страниците на пръв поглед функционират и изглеждат почти като потребителските профили. Предполага се, че досега бизнесът е имал достатъчно време да се запознае с отделните елементи и възможности на потребителските профили, както и да е открил възможни употреби на тези елементи за развитие на бизнеса. Ако все още не е, вероятно е закъснял и много потребители не биха били доволни да гледат как някой тепърва експериментира. Но по-добре сега, отколкото по-късно.

Какво е различното при страниците

 • Страниците не могат да добавят в кръговете си потребители, преди те първи да са ги добавили или да са ги споменали (mention, прави се с + или @ пред името) в свое споделяне. Прекрасно замислено, за да се намали нивото на нежелани информации, с които да бъде затлачван Потокът. Отделно, че провокира администраторите на страницата да са активни и да намерят интересния начин и подход към аудиторията си и да я накарат да включи страницата в кръговете си, да следи за обновявания, да участва в обсъждания. Защото инак страницата е съвсем ненужна.
 • По подразбиране, всички настройки за показване на съдържанията от страниците са Публични, достъпни за всички. Това е логично, но ако смятате да изграждате полутайна или тайна страница, това е важно да се има предвид, за да се оправят настройките подходящо.
 • Страниците имат бутон +1. За страницата, като цяло. Отделно е наличен и бутон за всяко от съдържанията и споделянията. Очаквайте в един момент при търсене страницата ви в мрежата да е на по-висока позиция от личния ви сайт заради повечето получени +1.
 • Страниците не могат да отбелязват с +1 други страници, както и не могат да отбелязват с +1 съдържания от уеб.
 • Страниците не могат да играят игри. Има логика, нали?
 • Страниците не могат да споделят с ‘Extended circles’. За да се намали спама и непоисканото съдържание. Чудесно решение!
 • За страниците не се получават известия на е-поща, чрез SMS и от лентата на Google. Ако искате да отгледате добра страница, значи трябва да ѝ обръщате много, много внимание и да я развивате подходящо, да следите какво се случва на нея и да участвате в диалозите, които е провокирала. Иначе какъв е смисълът от нея?
 • Страниците не могат да използват hangouts (терени) на мобилни устроиства.
 • Локалните (местни) страници имат специални полета, които ползволяват на хората да откриват физическото разположение на бизнеса. Как да се справите с добавянето на сайта ви в Google Places можете да прочетете тук.

Ако тези неща не ви смущават или пък дори ви ентусиазират още повече, можете да прочетете повече за страниците от тук, а за създаването на нова страница можете да започнете от тук. Можете да прегледате и страницата за Страници в Google+, както и страницата Вашият бизнес и страницата на Google+ в Google+. А когато си създадете своя, свържете я със сайта си. Ако имате нужда от помощ, SearchEngineLand имат доста добро и пълно ръководство с картинки.

Трябва ли ви страница?

Възможно най-краткият отговор – ДА!

Но! Разбира се, има и условия и основното е да имате натрупан опит с функционалностите от профилите, да знаете как да ги използвате, по какъв начин да ги комбинирате и да сте измислили начини, по които те ще са от полза при използването на страница, добавяйки ново преживяване на посетителите. Страницата не е за вас, а за тях. Социалните медии са място за хора, именно хората са тези, които ще ползват страницата – важно е да ги накарате да се чувстват добре, комфортно, да са спокойни и уверени, да ги провокирате да споделят, обсъждат, да взаимодействат и говорят за бранда. За вас. Ако очаквате само вие да говорите, още отсега сте загубили.

Изниква друг един интересен въпрос. Имате си сайт, имате си сметка в Twitter, страница във Facebook, присъствате в LinkedIn, качвате видео в YouTube, имате регистрирани сметки къде ли не. Защо още една страница?

 • Защото това е Google! Забравихте ли колко време, нерви (или пари) ви отне да се класирате на добро място в резултатте при търсене? Тогава как можете да си позволите да пренебрегнете социалната мрежа, която ще бъде все по-обвързана с търсенето?
 • Защото другите така правят! Щом Пешо има, аз защо да нямам? Не е непременно лошо, но не е оригинално.
 • Защото големите така правят. Макар и съвсем нова услуга, вече много от най-големите брандове се възползваха от нея, а някои от тях вече се справят прекрасно с поддържането на страниците си. Те знаят за потенциала, който се крие зад страниците.
 • Безплатно в челните редици. Google силно наблягат в промотирането и развиването на Google+ – социалната мрежа е ядрото на фирмата и ще бъде интегрирано във всички продукти. Рано или късно (по-скоро рано) влиянието на елементи от социалната мрежа ще са силен фактор за подредбата на резултатите при търсене.
 • Google Директно свързване (Google Direct Connect). Крачка напред към социалното търсене.
 • По-гъвкава употреба на Google AdWords. Пише си го в официалния блог на услугата. Повече кликове – повече парички. Няма да ги откажете, вероятно.

Страница

Моето мнение

Страниците са истинско предизвикателство за всички, които дръзнат да ги създават и поддържат. Както написах и по-горе, страниците не могат да инициират диалог с потребителите, освен ако потребителите не желаят това и не добавят страницата в кръговете си (или не я споменат, с + отпред). Истински печеливши ще са онези страници, чиито администратори знаят и разбират как се поддържа и развива бранд имидж в социална среда. Едва тогава страниците ще са силен инструмент. В противен случай могат да ви закопаят.

Ето няколко съвета за успех:

 • Публикувайте интересни неща, релевантни за последователите. Това е най-трудно, иска се наистина креативност и познаване на аудиторията, експерименти, за да можеш да предоставяш точните информации на точните хора.1
 • Споредляйте различни видове съдържание и медиа. Възползвайте се от начина, по който Google+ визуализира снимки и видео.
 • Сложете си бутон +1 навсякъде. Свържете страницата със сайта си.
 • Диалог. Разговор. Общуване с последователите. Това е основно. Насърчавайте ги да са активни и да обсъждат вас, вашите стоки и услуги, старайте се да покривате и надскачате изискванията и очакванията им. Заслужете любовта им. Или си спечелете оплюването.

Вижте и мнението на Робърт Скобъл за страниците. Съгласен съм с много от нещата, за които пише. Въпреки това е важно да се има предвид, че Страниците не са готов продукт, а процес. Това е само основният шаблон, върху който ще се наслагват функционалности в бъдеще. И ако съумеете (защото е предизвикателно) да изградите от тази набързо скована барака свой онлайн дом, в който потребителите ви да се чувстват комфортно да говорят за вас, значи можете да мислите за нещата в перспектива. И новите елементи, когато са налични, ще са само във ваша полза.

Но не всички неща имат нужда и трябва да присъстват с отделна страница в социалните мрежи. Страниците трябва да добавят стойност, иначе само разводняват разговорите, разфокусират потребителите и затлачват средата. Затова Facebook изглежда така – заради недомислените действия на потребителите си. Страницата пържени филийки в Google+ е такъв лош пример. Може първоначално да изглежда забавно, но в дългосрочен план е грешна (и ненужна) практика. Излишно нарояване на страници. Зацапване на графите. Това води куп гадости след себе си.

Неприятно впечатление ми прави фактът, че доскоро неактивни потребители само се оплакваха, че нищо не се случва в Google+, че приятелите им ги няма, че услугата е провал, че няма хора и пр. Същите тези хора, че и още други, сега усърдно правят страници. Кой да ги посещава?!

Нека не превръщаме мрежата в гробище за неактивни страници, които никой не иска да следва (това вече сме го виждали – Google Buzz беше гробище за туитове, които никой не искаше да чете). Нека не опорочаваме идеята, довеждайки я до абсурдност и лош край. Защото аз все още харесвам и обичам Google+ и успешното съществуване не ми е безразлично.


Show 1 footnote

 1. Това е и причината в Google+ да следвам и общувам предимно с чужденци – българите сякаш са, в по-голямата си част, лишени, оперирани от креативност, диалогичност и желание за социалност. Отделчно е и наблюдението ми, че българските потребители споделят миналото си, най-много настояще. Англо- и френскоговорящите им „колеги“, за разлика, споделят идеи, бъдещи планове, цели и начини за постигането им. Мислят напред, не се обръщат наза.

Вашият коментар