Categories
Социални медии и мрежи

Google+ за (почти) всички… хора!

Loading

Google homepage arrow

84 дни.

Толкова време беше нужно на Google+ от затворено полево изпитание да прерасне в отворена, публична бета версия.

12 седмици усилена работа и 100 направени (значими) подобрения в платформата1. Която непрекъснато, ден след ден, набира скорост, зрялост и затвърждава позицията си на пазара за социални мрежи. Историята не помни толкова стремглаво разработване на друг проект на Google – ставахме свидетели на промени непрекъснато, всичко се подобряваше още докато използваме системата.

84 дни на усилено експериментиране доведоха до значително подобряване и премахване на полузатворения статут – вече не се налага изпращането на покани2 (въпреки че функционалността не е премахната, макар да е ненужна на практика). Едва ли някой вече е пропуснал голямата синя стрелка, сочеща към +You в горната лента на Google, когато отвори началната страница на търсачката (от екранния кадър в началото). Просто отивате на http://google.com/+. Всичко започва оттам 🙂

Новината (и продължението ѝ) е голяма и беше споделена в официалния блог на Google от Вик Гундотра, който разкри последните добавени функционалности и промени, достигайки заветното число 100, което довежда до публичното отваряне, макар и все още в бета.

Какво е Google+

Ако сте пропуснали какво е Google+, можете да прегледате какво написах първоначално за мрежата, първите впечатления „вътре и вън“ на потребителите, няколко официални препратки за Google+ и хумористичното ми обяснение в любов, а ако сте представител на бизнес или марка и искате корпоративно/фирмено присъствие в Google+ – публикацията за Google+ и бизнеса.

За мен ли е?

Макар и платформата да е отворена за всички желаещи да се присъединят, остава забраната за бизнеса – те все още ще трябва да изчакат отвън и да задържат регистрациите си. Ветото не е вдигнато за тях, а всички такива регистрации се блокират. Моят съвет – не се мъчете да надхитрявате системата, това само може да ви навреди и да си навлечете гнева на потребителите.
Всички хора, обаче, са добре дошли да се присъединят и да експериментират с кръгове, терени, споделняне на интересни и полезни неща…

Ограничението за присъединяване остава и за потребителите на Google Apps. Това е малко странно, защото те са най-скъпите потребители на Google – те (някои от тях) плащат, за да използват услугите на Google, а в същото време не получават възможност да се присъединят. Но това също се очаква да бъде преодоляно като бариера скоро. (какво става?)

Какво ново след отварянето?

Основните промени са в Hangouts (т.нар. Терени), груповият видеочат на платформата, като най-значимата от тях е пренасянето на терените и върху мобилните устройства. Приложението за Android (версия 2.3 и по-нови) е вече обновено, а Google обеща това да се случи скоро и за приложенията за iOS.

Нововъведение е „on air“, което позволява на група от 10 човека да участва активно във видеоконференция, която е публична и всички останали потребители могат да гледат. Тази функционалност е временно достъпна само за малък кръг потребители, но скоро ще бъде отворена за всички.

Към Hangouts са добавени и няколко „екстри“ – споделяне на екрана (screensharing), за да можете да показвате какво виждате на екрана си, Sketchpad: за да рисувате заедно, Google Docs: за да можете заедно да пишете, редактирате, планирате или представяте неща.3

За разработчиците на външни приложения, които харесват Hangouts вече се предлага Hangouts API, за да могат да разработват нови допълнения и приложения наред с другото обявено API за Google+.

Добавена е възможност за търсене в Google+ – беше наистина странно, че услугата стартира без търсачка, предвид, че това е основният бизнес на Google и доминиращото положение на фирмата в областта, но това вече е коригирано и играчката вече е сериозен инструмент. Възможността за търсене в Google+ коренно променя платформата и е чудесен архив на вече споделеното. Освен всичко друго, работи бързо, наистина бързо. Там, където досега можеха да се търсят само потребители, вече може да се търси всичко – потребители, в мрежата, в споделянията в Google+, в Sparks4, а резултатите са разделени на „Най-добри“ и „най-скорошни“. Алгоритъмът, по който се определят „най-добрите“ е неясен, но изглежда като комбинация от ключови думи, публикации от потребители в кръговете, брой +1 и пресподеляния (reshares). Чудесна добавка е възможността за съхраняване на търсенията и достъпването им по-късно. Търсенето позволява възобновяване на стари обсъждания и дискусии, което е голямо предимство. Взето е под внимание и запазването на поверителността и търсачката връща само резултати от публични споделяния и на информации от хората, които споделят с човека, който извършва търсенето.

Инструментът Huddle (достъпен само за мобилните устройства), е преименуван на Messenger и вече включва възможност за споделяне на снимки.

И още?

Очаква се добавянето на още нови функционалности в близките дни, но за тях – когато станат реалност и са достъпни за всички. Стремглавото разработване на Google+ продължава.

Присъединете се, ако още не сте го направили. Можете да ме добавите в кръговете си — това е моят профил.


Show 4 footnotes

  1. и в това число не влизат дребни корекции на допуснати грешки или отстраняване на бъгове, съобщени от потребителите
  2. Аз изпратих доста покани на всички, които поискаха от тази страница.
  3. Забележка: Екстрите са в ранна фаза от развитието си и все още са с много грешки и бъгове. Ако нещо се счупи, възползвайте се от възможността да изпратите обратна връзка и да споделите проблема.
  4. Тази функционалност остава най-неразбраната и неизползваната, като в същото време продължава да изглежда най-неадекватно и да не се радва на подобрения, което е странно, предвид потенциала, който има за откриване на съдържания по интереси.

Вашият коментар