Categories
Google

Google+ отвътре и отвън

Loading

Google Plus

В търсене на пробойни из Google+ и различни възможности за използването на отделните компоненти, a и на системата, като цяло, с Бен Пар от Машабъл и няколко други ентусиаста зададохме публично няколко въпроса относно проекта. Ето какво научихме:

Предпочитаният браузър на ранните потребители на Google+, които ми отговориха, е Google Chrome – 8 потребителя ползваха него, когато зададох въпроса. 2 ползваха Chromium, други 2 – Firefox, а Opera – 1. Потребител, на когото пратих покана, не успя да се включи, защото ползва Internet Explorer 8 – системата не го поддържала и извеждала съобщение за грешка. Това е добра новина за Google Chrome.

Потребителите оценяват преживяването си в проекта доста над средното – средно между 7.5 и 8 от възможни 10 точки. Ето техните отговори. Българските потребители са по-критични, за разлика от други потребители, които оценяват преживяването си средно между 8 и 9. ето.

Както и предполагах, най-неразбраното/странно изглеждащо/объркващо/неясно нещо в Google+ за отговорилите ми ранни потребители е Google Sparks. Съдейки по коментарите, това се дължи на липсата на друга подобна услуга, с която да бъде сравнен. Това създава объркване. Напълно възможна причина за допълнително неразбиране вероятно има фактът, че все още Sparks не се ориентира много добре на български език и в момента не открива съвсем точно релевантните съдържания по зададените ключови думи. Sparks е наистина интересна идея и ще й отделя отделна публикация с повече информация и разяснения съвсем скоро. За чуждестранните потребители различни неща са неразбрани или странни, но подредбата на споделените неща в Потока сякаш изглежда най-объркваща.

Любимото в Google+ се оказа дизайнът. Заради него Google промениха облика на останалите си услуги. Наистина е добър и заслужава адмирации, въпреки че моят фаворит е освобождаването на данните – възможността във всеки един момент да си изтеглите цялото споделено съдържание, социалния граф, графа за интереси и всичко останало, и да го пренесете на друго място. Повече информация има на официалната страница на инициативата.

И докато някои неща се оправяха, други се счупваха в движение, изтече информация за някои нови функционалности, които ще бъдат добавени съвсем скоро: Google+ Games, Google+ Questions, Google+ Shared Circles & Google+ Social Search, както и latitude/places, рейтинги/оценяване, карти и emoticon-и.

В същото време повечето от потребителите искат покана за Google+, водени от любопитството си (което във Facebook отдавна е погубило котката и донася купища спам) и да разгледат. Няколко души споделиха, че искат покана, за да започнат в Google+ на чисто (каквото и да означава това). Други споделиха, че очакват покана, защото „само интересните и яките неща са заключени и труднодостъпни“.

Google+ в момента е със запълнен капацитет и не приема нови потребители. Изпратените покани важат, но потребителите ще могат да влязат при следващата отпусната квота. Нови покани могат да се изпращат, но потребителите, до които са адресирани, не ги получават. Предполагам, че ще бъдат изпратени, когато се добави нова квота потребители.

Моят съвет, докато чакате поканата си или да влезете: Попълнете си публичния Google профил; попълнената в него информация после автоматично се прехвърля в новия профил на социалната мрежа и така тогава няма да се налага да губите време в попълване, а направо ще можете да започнете да експериментирате.

Ако още не сте получили покана за Google+, какво очаквате да откриете вътре, какви са очакванията и нагласите ви? Ако вече сте вътре, какви са ви впечатленията? Отговорите на тези въпроси биха помогнали на останалите потребители да се ориентират в обстановката.

2 replies on “Google+ отвътре и отвън”

за моженето – мога, но поканите са спрени и не се допускат нови регистрации и присъединяването на нови потребители. Сега ще те добавя в някой кръг, но не знам кога ще можеш да се присъединиш, въпреки това. Също така, ще ти изтрия мейла от коментара, за да не събира излишно спам.

Вашият коментар