Categories
Социални медии и мрежи

Концепцията „Приятел на приятел“ и Facebook

Loading

Facebook logo

Въобще не беше изненада за мен да прочета, че концепцията „Приятел на приятел“ не работи много добре във Facebook. Не сработва както трябва и при мен.

Като част от предишни мои работи, познавам и съм имал контакт с много от най-известните, популярни, нашумели актьори, актриси и режисьори. С много от тях сме приятели във Facebook. Преди време бяха повече, но много от тях изтрих, други ме изтриха – интересите ни, така или иначе, в по-голямата си част, са различни. А и хората се променят… Познавам и сред приятелите ми има и други известни лица (някои са си откровени гъзове!). Много от тях не са дотам компютърно грамотни, много от тях не познават в детайли как функционира Facebook. Дори имам приятел, който има повече от един профил, за да може да обслужва всичките си над 7000 приятели. За него концепцията за страниците е твърде далечна, че дори да се замисли за мигриране. Всички тези мои приятели, или поне по-голямата част от тях, искат да имат публика. Затова се възползват от известността си и купищата покани за приятелство, които получават. Сприятеляват се с всички.

Покрай тях и аз твърде често получавам покани за приятелство от напълно непознати – които никога не съм срещал преди, а и вероятно никога няма да срещна. Единственото общо между нас са тези известни общи приятели (понякога, за цвят, сме харесали и по някоя-друга от най-известните страници).

Извън Facebook, ако се срещнем с тях, вероятно ще ни е забавно, ще си прекараме добре, ще имаме (поне за едно известно време) за какво да си говорим – да речем за театър, за преживяването, за любими пиеси, за любими актьори и актриси, за някое-друго режисьорско решение и пр. Но ако сме приятели във Facebook, това никога не се случва. Вече съм го изпробвал – ставаме приятели и… край! комуникацията спира дотук. И така, фактът, че имаме няколко (в някои случаи – повече от 50) общи приятели не означава, че трябва да станем приятели. Не, не трябва.

През последните години, когато интересите ми се отклониха от театъра и се насочиха около Интернет и социалните медии, по-често споделям неща за тях. Все още харесвам театъра, все още ходя понякога да гледам някое представление, случва се дори да споделя нещичко за театър, но това е само една малка част от интересите и активността ми във Facebook. Или в други социални медии.

Харесвам си социалния граф и се стремя да си го поддържам максимално чист, като включвам само приятели, които наистина познавам от реалния свят. Facebook никога не е бил проектиран да бъде каталог на всичките ни познанства. Нито пък е бил проектиран да бъде сайт за запознанства и откриване и осъществяване на нови приятелства. Социалният граф не работи така.

За да се случи това, Facebook трябва да въведе в употреба поне още един граф – граф за интереси.

Преди време, социалната мрежа chime.in въведе интересна концепция, чрез която не се налага да се затрупва потребителят с всички споделяния от приятелите му, а само нещата от тях, които го интересуват (напр. само споделянията за английска литература. Без смешни картинки, без какво е обядвал… единствено и само нещата, свързани с английската литература.) Това позволява на потребителите да имат по-голям контрол и да проектират по-добре контактите си – не само да посочват, че са свързани с един или друг потребител (обявявайки се за приятелство), но и да описват по какъв начин точно са свързани – общи интереси, общи харесвани неща…

Един такъв граф, когато и ако бъде имплементиран във Facebook, ще позволи на потребителите по-свободно да приемат нови приятелства от непознати, приятели на приятели. Тогава терминът „приятел на приятел“ ще може да бъде приложим и да работи както е в реалния свят. Но докато това се случи, новото приятелство би било само източник на непотребни споделени информации и спам, социални игри и т.н.

А във времето, когато започваме да усещаме все по-осезаемо претрупването с информация, с която трябва да се справим, при умората от всички социални неща, които ни заобикалят, при все по-нарастващата необходимост от филтриране и кураторство на информационния поток, добавянето на още излишен шум не е сред нещата, които са за препоръчване.

Вашият коментар