Categories
Mobile

Живи снимки… с fotodanz [Android]

Loading

Анимираните GIF-ове не са нещо ново нито като технология, нито като разпространение и приемане. В ранните години на уеб бяха особено популярни и се използваха, за да придават някаква динамика на статичните тогава сайтовете. Особено широкото им използване доведе до бързото им намразване, но не и забрава 🙂

Когато преди година и половина Google стартираха това-което-всички-наричат-социална-мрежа-пък-то-не-е Google+, те сякаш предусетиха възраждането на анимираните картинки. Които вече са еволюирали от грозни рисунки до снимки, които се движат, и които днес са познати като „живи снимки“. Едва ли има останал някой, който вече не е виждал умрелия калмар, който сякаш се съживява, когато бъде залят със соев сос.

Та така, анимираните снимки са отново на мода днес. Те заемат мястото между статичния кадър и видеото и в някои случаи се получават страхотни попадения, когато само снимка е недостатъчна, а цяло видео е излишно. Дори сериозни медии инвестираха сериозен ресурс по време на президенстските дебати в САЩ, за да създават живи снимки.

fotodanz logoНа пръв поглед създаването на живи снимки изглежда сложно и времемко, но както за много други неща, има мобилно приложение за това. Чрез което всичко е по-просто, отколкото дори можете да си представите. Срещнах няколко приложения за iOS, но сега ще споделя за опита си с приложението за Android fotodanz (то не е налично за iOS), защото само с него успях да поекспериментирам.

fotodanz (сайт и Google Play) е най-обикновено приложение, което има достъп до камерата на устройството. През него (чрез бутона в долния край на екрана) се заснема желания обект за 3 или 5 секунди, след което се избира частта (или частите), която ще бъде анимирана. Това е. Толкова просто.

За най-добри резултати, докато приложението прави поредицата от снимки, най-добре е устройството да се държи възможно най-стабилно и неподвижно. То си има някакъв стабилизатор на изображението, но той не е кой знае колко добър и не е добра идея особено много да се разчита на него.

След като бъде заснет желаният откъс, се пристъпва към втората част – добавянето на движение. Могат да се изберат и оградят до 6 зони, в които да има движение. Всичко, което остане извън тях, остава статично.

Първите снимки няма да са перфектни (моите първи опити са от Димитровден и не са нещо поразително, а и тогава още не бях открил възможността за завъртане на снимките, та две са не както трябва), но с времето и със снимането нещата идват на мястото и контролът върху движещите се части става по-фин и точен. В случай на грешка при изрисуването на движеща се област, тя може да бъде изтрита с двоен тап върху избраната област. След това се преминава към режима на преглед, в който освен че може да се види резултатът, могат да се добавят и филтри към направената снимка. Не очаквайте богатството на филтри от Instagram или други приложения – тук целта не е такава.

Да, ще трябва да преглътнете факта, че върху снимката ще има и логото на fotodanz, но това не е болка за умиране – все пак приложението е безплатно, а доколкото разбрах – в следващи версии ще има платена функционалност за премахване на отпечатъка.

И тук идва най-яката част – за разлика от много приложения, които оперират в заключената си градина, издигайки дебела и висока стена около себе си, fotodanz е изключително отворено приложение – направените снимки могат да бъдат споделяни във Facebook (който не поддържа анимирани картинки, за съжаление), Skype или чрез електронна поща, но създателите работят по добавяне на Twitter и Google+. Направените снимки могат да бъдат складирани в Google Drive, SkyDrive, Evernote, но не и (все още) в Dropbox.

Засега не може да се използват предварително заснети снимки или видео, които да бъдат обработвани, но е вероятно това също да бъде добавено – дотогава трябва да улавяте мига сега, на живо.

Създаването на живи снимки е забавно, а и кара участниците в тях после да се усмихват. И да им се радват значително повече, отколкото ако им покажете просто една снимка, каквато вероятно са направили мнозина други, които не са открили забавния и лесен начин за забавление.

Дайте му шанс, fotodanz ще ви хареса. освен това работи добре и на устройства с по-малки версии на Android (2.2 е минимумът).

happy dog

Това по-горе е една от най-добрите снимки, чрез която се промотира приложението и е взета от официалния му сайт. Сега си представете какви дяволии можете да заснемете.

Google Play

Вашият коментар