Categories
Социални медии и мрежи

Новите страници във Facebook

Loading

Новият облик на страницте във Facebook, по подобие на Timeline, е вече обявен и е от най-големите допускани грешки в платформата. (от препратката можете да прегледате как изглеждат страниците ви и да активирате новия облик. Ако не го направите, той ще се самоактивира автоматично на 31 март.)

Да, Сам Лесин (продуктов мениджър във Facebook) е прав като каза, че така се постига някаква консистентност между отделните продукти, но недоволството, нехаресването, както и неприемането на Timeline за потребителски профили, би трябвало да им бъде сигнал, че нещо не е както трябва и че е необходимо да се поправи по начин, по който хем да не е връщане назад, хем и потребителите да са доволни. Особено сега, когато Facebook се гласят за IPO.

Facebook разчитат, че са твърде големи и големината им няма да им позволи да се провалят. Сега не, но това несъмнено ще се случи, ако не започнат да обръщат повече внимание на обратната връзка с потребителите си.

Timeline беше пуснат преди доста време (след дълъг период на забавяне след обявяването, както и такъв за доброволно активиране, та чак сега идва насилствено), т.е. имаше достатъчно много време да се види обратната връзка, да се работи с фирми и отделни личности за предлагане на нови, по-задълбочени преживявания на страниците, не само промяна на облика по начин, който само да обърква потребителите страница ли гледат или профил.

Пример за объркване? Ето – моя профил (не ми искайте приятелство, няма да стане!) и публичната ми страница (тук вече можете да харесвате). Ако не бях казал кое кое е, трудно може да се разграничат.

Ставаме свидетели на промяна основно на дизайн – новите функционалности са малко.

Основният проблем на времевата линия като дизайн е, че не всички страници имат нужда или могат да разказват историята на съществуването си. Някои дори не трябва да го правят. Да, снимките и видеото са на особена почит при новия дизайн (както и при EdgeRank, възможно най-малоумният алгоритъм, създаван някога от Facebook, който потребителите би трябвало да считат за обида към интелекта им), но един писател, например, какви снимки и видео да качва?! Отделно че са малко фирмите и организациите, чиято история би представлявала интерес за потребителите, които биха били любопитни да научат туй-онуй за развитието през годините – от създаването до наши дни. Ама на кака ти Събка, кварталната фризьорка, страницата хич няма нужда от такова нещо. Никой не го интересува, че е започнала да стриже на 8 декември 2004 година. Тя иска да си коментира с кифли разни неща и новият дизайн само ще я направи още по-разногледа. Проблемът (за който нееднократно през периода на NDA споделях) е, че на страниците се гледа само като на страници за бизнес, за фирми и организации, но не и за други неща – страници на сайтове, за общности, страници на идеи… Съобразяването с времева линия намалява потребителското и администраторското преживяване в сайта и съвсем логично е те да потърсят нови полета за изява, вместо да се адаптират към ненужния дизайн, който ограничава свободата им на изразяване.

Иначе голяма корица (851×351 пиксела), малка „профилна“ снимка… точно като на потребителските профили. Не се позволява кориците да изглеждат като банери или откровена реклама, не могат да съдържат информация за контакти, промоции, нито цени, нито да приканват към извършване на каквито и да е действия. Това е важно, да няма после неразбрали и опарени.

Интерес предизвиква донякъде възможността определени (вероятно важни) споделяния да бъдат „забождани“ най-отгоре във времевата линия. Те ще остават така за 7 дни, след което ще се връщат на мястото си.

Голямото нововъведение е административният панел на страницата, както и възможността потребителите да общуват със страницата (но трябва те да инициират разговора, като мярка срещу спам).

И толкоз. Останалото е суета.

Повече по темата (на английски): в GigaOm, InsideFacebook, PandoDaily, Mashable, TechCrunch, TheNextWeb

Вашият коментар