Categories
Социални медии и мрежи

Вестник Facebook

Loading

Facebook logo

В уеб новините и новите неща не са задължително само нещата, които са важни в страната, в града, квартала или за целия свят. Това основно и предимно са нещата, които са важни за конкретния потребител. И Facebook знае и разбира това отлично. Facebook познават потребителите си и техните навици; те много добре знаят, че потребителите получават информация за нещата, които ги интересуват, най-вече от Началната страница. Затова Началната страница се трансформира в инструмент, който да е еднакво полезен, интересен и информативен за всички потребители, независимо колко често посещават и ползват Facebook. Точно така е обявена и промяната в официалния блог – „интересни новини, когато и да отворите“.

Веднага след като обновяването е налично за съответния потребител, той вижда, наред с новия облик и всички промени, голямо съобщение най-горе на страницата:
Facebook Newsfeed

От този момент нататък играта се променя. Всичко е различно – изглежда различно и функционира по различен начин. И, опасявам се, много е възможно това да не ви се хареса!

Промените

facebook changes

Потокът с новини, Newsfeed

Facebook отлично знаят какво трябва да съдържа Началната страница на един сайт – винаги актуално и интересно съдържание, което да заинтригува посетителя и да го накара да продължи да изследва по-задълбочено в дълбините на сайта. Именно затова на своята страница Facebook са разположили ключова функционалност на системата си – потокът с новини – събраните на едно място, обединени в една страница всички онези интересни и важни неща, споделени от приятелите на потребителя, както и от страниците, които харесва. Оттук основно потребителите разбират какво се случва с техните приятели и хората, на които най-много държат, какво са споделили брандовете, които харесват… Всички интересни неща са тук. Така е проектиран да работи потокът с новини. И ако досега сте си мислили, че тази страница е била персонализирана за всеки потребител (или за вас) и е показвала това, което той е очаквал да види на нея, грешали сте! Досега тя съдържаше онези информации, които Facebook считаше, че са важни за него, просто подредени в хронологичен ред.

Сега функционалността е значително подобрена, защото алгоритмите, които работят на заден план и извличат и подреждат съдържанието, са силно променени, за да може да се предложи наистина онова съдържание, което да е интересно и да привлича вниманието на потребителя.

Кажете „Здравей!“ на персонализираната специално за вас начална страница.

Във Facebook знаят, че повечето потребители следят както раздела с „Най-новите“ неща, които току-що са били споделени, така и при влизане в сайта поглеждат и раздела „Top stories“, за да се информират и за нещата, които са се случили, но са пропуснали. Това отнема време, особено ако е минало повече време от последното влизане на сайта, а и води до объркване във времевите линии – кое точно след кое се е случило, как се определя кое е важно и кое – не, липсата на контрол върху показваните неща… Това вече е минало.

Марк Тонкеловиц от Facebook сравнява новата начална страница на Facebook с първата страница на вестник – когато и да го погледнеш, водещите новини (най-интересните) са най-отгоре, следвани от нещата, които се случват междувременно. Но ако пропуснеш да четеш вестника за няколко дни, при следващото четене е по-добре да получиш някакво резюме на случилото се през това време, вместо вестникът да предполага, че читателят е запознат с нещата и да му предлага нови неща за четене. За да е възможно да се реализира това, досегашните два потока „Top stories“ и „Most recent“ се обединяват в един общ низ от събития, споделяния, снимки…, който е видимо подобрен, за да показва по-адекватно съдържанията, публикувани и споделени от последното му зареждане на страницата. За да могат потребителите да са в течение с нещата, които се случват с приятелите им и да не изпускат важните неща.

top stories

Как точно Facebook решава кои информации са най-интересни и важни за потребителя? Ето какво пише в Помощните страници :

Преценяваме дали нещо е топ история на база много различни фактори, в това число връзката ви с потребителя, който е споделил новината, какъв вид новина е, колко коментари и харесвания е получила и т.н. Например един status update на приятел, който обикновено не би бил топ история, би се превърнал в такава ако много приятели го коментират или харесат.

news feed control

Разбира се алгоритмите не винаги дават най-добрия възможен и очакван резултат, особено предвид факта, че всички потребители са различни и имат различни очаквания и нагласи. Но това в случая е лесно поправимо – всеки потребител може да обучава алгоритъма за предпочитанията си, като отбелязва пропуснати топ истории или премахва отбелязвани като такива по погрешка от алгоритъма. Най-важните и интересни новини (тези отгоре) са лесно различими в потока, защото имат синьо триъгълниче в горния си ляв ъгъл. Щракването върху него прави топ историята обикновена или обратно. Премахвате топ новината и следващия път няма да виждате подобни съдържания като важни. Освен синята отметка, при посочване, в дясно на всяка новина се появява падащо меню с допълнителни възможности за персонализиране на потока.

Recent news

След преглеждане на важните новини, които са резюме от последното влизане, вероятно бихте искали да разгледате и секцията с нещата, случили се наскоро. Ако сте изчели всички важни новини, значи сте достигнали до раздела с по-новите неща. Можете да достигнете до него и чрез натискането на препратката в началото на раздела за водещите неща и така бързо и лесно да преминавате от секция в секция, докато наваксате пропуснатото.

Така функционират топ историите, но ако посещавате сайта често и редовно опреснявате страницата, непрекъснато ще виждате нови и нови неща и споделяния най-отгоре, докато важните се складират под тях, защото са важни, но се предполага, че вече сте им обърнали внимание.

Забележка: Тази функционалност за показване на новините е налична и ако се идентифицирате като страницата, която администрирате.

Ticker

ticker

Тази добавка не е нова, тя е налична за тестовe при много потребители от няколко седмици. Разположена е или в горния десен ъгъл на Началната страница, или в колоната за чат, в горния ѝ край, в зависимост от потребителските предпочитания. Ticker е интересно нововъведение и представлява списък с действията в реално време, които приятелите на потребителя извършват.

За разлика от потока с новини, който е насочен към новините от миналото, Ticker е за нещата, които се случват сега, в реално време. Той частично замества някои неща, които доскоро се показваха в раздела с „Най-скорошни“ обновявания и в него са изнесени всички неща, които иначе биха направили новините трудни за четене – харесване, коментиране, сприятеляване… И това е само в резюме – при щракване върху съответната информация, която е привлякла вниманието, се зарежда ново прозорче, свързано с Ticker, в което е цялата информация за действието, откъдето може да се взаимодейства директно, да се коментира, харесва, споделя, без да се налага да се напуска страницата. И това е предпоставка за още по-задълбочено общуване с приятелите, в релано време, още докато темата ги вълнува.

Други промени в сайта

Освен някои дребни и естетически промени, касаещи по-доброто функциониране на Потока с новини, Facebook въведоха и няколко други промени.

Най-видимата от тях е начинът, по който се показват качените и споделени снимки – сега в потока те са значително по-големи и примамливи за разглеждане, а ако са качени няколко снимки, те се групират в галерия.

gallery

Малко странно решение е застопоряването на горната синя лента – сега тя е видима непрекъснато, независимо колко надолу по страницата е склолирано. Така тя дава постоянен достъп до известията, съобщенията, поканите за приятелство, настройките за поверителност и търсачката. Както и бърз достъп до началната страница по всяко време, за да могат потребителите да продължат да следят какво се случва в сайта и какви неща споделят приятелите им. Което ще увеличи престоят им на сайта. Лентата е леко променена – препратката „Профил“ е заменена с потребителската снимка, а „Account“ е заменена с малка стрелкичка. Това продава на лентата по-минималистичен вид, но истински полезна би станала едва тогава, когато започне да предоставя и възможност за публикуване директно от нея.

Нововъведение е разширяването на обема на текста, който може да се публикува. Досегашният лимит от 500 символа беше приемлив в повечето случаи, но сега е вдигнат на 5000 символа, за да се стимулират потребителите да използват платформата за по-дълги обновявания и дори някакви по-опростени форми на блогване (насърчавано от асиметричното следене). Когато текстът е по-дълъг, Facebook предоставя възможност споделянето да бъде преобразувано в Бележка. Коментарите също вече могат да са по-дълги, при тях ограничението е 8000 символа, което позволява по-задълбочено обсъждане на интересните теми. Ако публикацията е по-дълга, в потока с новини тя се скъсява и се показват първите 1200 символа.

Добавена е възможност за редактиране и персонализиране на отметките в лявата навигационна лента.

Премахната е възможността за изпращане на съобщение при изпращане на покана за приятелство.

Най-недомислената функционалност, възможността за сръчкване, е скрита в падащо меню. Това вероятно е част от още неразкрити функционалности, които ще бъдат включени в това меню.

Вече бързо и лесно могат да се отправят пожелания за рожден ден, както и да се следят събитията, които предстоят.

Странно решение е затварянето и практически скриването на кутията за споделяне – сега тя е невидима и трябва да се щракне върху препратка, за да се отвори. Това, според мен драстично ще намали броя на споделянията, особено от по-неопитните потребители.

Реакциите на потребителите и приемане

Както при всяка по-голяма промяна на ключов компонент във Facebook, и сега има разделение на потребителите. Едните харесват новите неща, другите силно ги мразят и настояват за връщане на старото състояние. Този път, интересно, освен „Много е яко!“ и „Мразя!“, има трета група потребители – „безразлично ми е“.

Една анкета на Mashable показва, че много голяма част от потребителите не одобряват нововъведенията.
mashable love hate

Доколкото успях да проследя приемането сред приятелите ми, също останах с впечатлението, че нещата се приемат смесено, като сякаш негативните мнения преобладаваха, но те бяха повече към непрекъснато обновяващия се Ticker, отколкото към преподредбата на потока с новини.

Моето мнение

На мен нововъведенията ми допадат, изглеждат добре премислени и съобразени с посоката, в която е поело развитието на системата. Така поднесени, става ясно, че Facebook правят крачка напред към персонализирания уеб, който се адаптира според потребителските очаквания и нагласи и същевременно към все по-real-time уеб.

Потребителите, които не харесват нововъведенията не харесват нововъведения и по принцип, те предпочитат, ако е възможно, да използват добре познатите стари инструменти, защото с тях се чувстват комфортно и не се налага да учат нови неща. Но уеб е динамична среда и има нужда от непрекъснато обновяване, особено пък Facebook, който вече си има сериозна конкуренция (както и още няколко, които се задават на хоризонта).

Забележка: Тук имаше доста пространно разсъждение на тема „I’m not really friend with these people“ (не съм точно приятел с тези хора), но тъй като публикацията е доста дълга и без друго, при проблема с автоматичното публикуване го отрязах. Възможно е да го публикувам отделно. Вместо него, за финал добавям една картинка, която е по-скоро забавна, отколкото информативна, в която са описани много от нововъведенията. Има по-голяма версия след щракване върху нея.
changes


Вашият коментар