Categories
Facebook

Новата система за съобщения във Facebook

Loading

Facebook Messages

Всичко започна със слух…

Вчера сутринта получих одобрението да се възползвам от новата система за съобщения на Facebook. Около нея се вдигна доста шум преди време, когато изтече информация и тръгна слух, че от Facebook се канят да пускат своя услуга за електронна поща.

На 15 ноември имаше пресконференция, на която слухът беше опроверган и на посетителите (и на мен, гледах на живо през Livestream) беше обяснено какво точно (ще) се случва и как ще се развива. Още тогава стана ясно, че Facebook не създава своя електронна поща. Но за това – след малко.

Първите потребители можеха, още след края на пресконференцията, да заявят желание да получат достъп до новата система. Е, аз заявих, макар още тогава идеята да не ми допада съвсем. И вече втори ден имам възможност да си поиграя с нея и да събера някои първоначални впечатления, които промениха мнението ми за удобствата, които предлага.

Какво прави Facebook

Усилията на Facebook винаги са били да задържат за максимално много време потребителите на сайта си, предлагайки им съчетание от различни услуги. Желанието им, видно, е да станат нарицателно за Социална услуга (Социална мрежа вече станаха, още повече след излизането на едноименния филм). Точно затова и не се опитват да въвеждат вече създадени и възприети от потребителите услуги, а да предлагат нещо повече, различно. Facebook, освен всичко, има за цел да станат единствена отправна точка, желанието им е да задържат потребителя в сайта си и той, потребителят, да може да прави всичко от и в него. Такъв е и случаят с новите Съобщения.

Не е просто „още една поща“!

Ако Facebook бяха пуснали в употреба още една, конкурентна услуга за електронна поща, рискуваха да не привлекат достатъчно внимание и потребители, които да я ползват. Управлението на още една сметка и пощенска кутия не е сред любимите занимания на голяма част от потребителите, а за да е услугата ефективна, тя трябва да бъде използвана от възможно най-широк и голям кръг потребители (при това – като основна услуга). Затова решението насочено в друга посока. А и лично аз не смятам, че някой вече може да детронира Gmail на Google.

Facebook MessagesНа пресконференцията за представянето, Facebook представиха системата за съобщения като Social Inbox. Facebook не са се ограничили в предлагането само на още една пощенска услуга, а са отишли по-далеч.

Социалната кутия (Social Inbox) преобразува съобщенията, които потребителите си изпращат във Facebook в значими и единни разговори. Така всичката непублична комуникация с приятели и познати се събира и организира на едно централизирано място, от което може по-лесно да бъде организирана, контролирана и управлявана. Всички съобщения, разговори от чата, оповестявания, е-писма (от допълнителния адрес) се събират там и прави преглеждането и комуникацията по-лесна (а и по-приятна, сякаш).

Какво ново и как се случват нещата?

Социалната кутия замества досегашните и познати Съобщения. При активирането им всичко се случва по подобен начин, но вече е значително по-систематизирано. Както написах по-горе, всичко е преобразувано в разговори. И при преглеждане на разговор вече се показва цялата водена кореспонденция с този потребител и как се е развивало приятелството ви във Facebook. А когато всичко е обединено в едно, вече е и по-лесно за следене какво е било казано досега по темата.

За по-голяма бързина на общуването, вече е възможно съобщенията да бъдат изпращани само с натискане на клавиша Enter, също като при чатовете (това може да бъде изключвано и включвано бързо и лесно на същата страница). Защо да губите излишно време да целите бутони за изпращане, когато написаното са едва няколко думи…

Интегрирана комуникация – без значение от средата, разговорите вече се случват на едно място и това позволява по-бързото им контролиране и следене. Писали сте си с някого в чата, след туй сте обменили 2-3 съобщения, след което сте се върнали в чата… Вече всичко е на едно място и можете да прегледате всичко казано досега лесно.

Най-важното е най-отпред. Всички съобщения се групират в разговор (като писмата в Gmail, но не съвсем), вместо да се подреждат по дата или тема. Допълнително улеснение предлага системата за сортиране, която позволява съобщенията, които получавате от приятели или от приятели на приятели, да са най-отгоре в списъка. Предполага се, че те биха ви заинтересували повече от всички останали писма. Ако ползвате Gmail, това е подобно на услугата, която предлагат те – Priority Inbox.

Търсене – Подобна услуга няма как да бъде ползваема ако не предлага възможност за претърсване на съществуващите разговори. Тук може да се търси по име или по ключови думи от разговорите.

Групови разговори. Възможно е разговорите да се водят между няколко потребители, като нови потребители могат да се добавят и на по-късен етап. Забележка: Добавянето на по-късен етап позволява на новодобавения потребител да види и всички предходни съобщения от разговора, тъй че бъдете внимателни 🙂

Препращане. Можете да препращате съобщения до други потребители, особено полезно, когато не желаете да ги добавяте към текущ разговор.

Съобщения от чата. Новата Социална кутия включва и всички съобщения, които разменяте и сте разменяли с приятели в чата. А ако сте изпратили съобщение до потребител, който е офлайн, то се записва като изпратено за бъдещи референции.

Архивиране – Старите разговори могат да бъдат архивирани, за да не се показват в списъка с текущите. Това позволява преизползването им на по-късен етап (например с търсене лесно се откриват).

Раздел „Други“. Като подраздел е добавено меню Други, в което се съхраняват писмата и съобщенията, за които се предполага, че не са от съществена важност – съобщения от пощенски списъци и групи, обновявания, писма от хора, които не са от приятели или техните приятели…

Електронна поща – Ето оттук идва объркването на повечето потребители – Facebook предлага бърза, безплатна и лесна за настройване услуга за комуникация, която включва в себе си и получаване и изпращане на писма от е-адрес във Facebook (от типа username@facebook.com). Но това не трябва да се гледа като на самостоятелна услуга (най-малкото, защото не е). Тя позволява на потребители, които нямат регистрация или не са във Facebook, да ви изпращат или получават писма. Давате им публичния си адрес и комуникацията между вас се складира в Съобщения.

Баба ти приятел ли ти е във Facebook?

По подразбиране всеки може да ви изпраща съобщения (а след активиране и на Social Inbox – и на е-писма). Това лесно се променя от настройките за сигурност и предпочитани на сметката и може да бъде ограничено по различни начини. Така получавате писма само от онези, от които желаете. Само че това важи и за електронната поща – ако ограничите получаването на писма само до групата на приятелите си, никой външен на тази група няма да може да ви изпраща електронна поща. Независимо колко се хвалите с новия си адрес. Затова внимателно обмислете какви настройки ще си подберете и разпространявайте адреса си спрямо тях, за да няма изненади.

Не са подходящи за бизнеса

Напълно съм убеден, че новите Съобщения не са за бизнеса. Най-малкото, защото те са услуга за потребителите. Във Facebook хората имат профили, а бизнесите – страници.

Мен не са ме поканили

На този етап услугата е достъпна за малък брой потребители. С течение на времето броят им непрекъснато ще се разраства, докато накрая услугата бъде въведена за всички. Можете да заявите желание, ако идеята ви харесва и искате да я изпробвате по-рано. Аз имам право на няколко покани, които да раздам. Оказва се, че всъщност не са същински покани, а само номинации за покана, та ако преди това сте заявили желание на препратката по-горе, напълно е възможно услугата да ви бъде активирана преди моята покана.

Вие получихте ли покана? Изпробвахте ли услугата? Споделете мненията си 🙂

12 replies on “Новата система за съобщения във Facebook”

Tази услуга е ужасна всичко което пишете във чата и искате да премахнете Ви се налага да изтриете и в съобщенията цялата информация отива там като записан разговор, та нали ако искате да изпратите съобщение-изпращате защо е нужно и чата да минава от там.Моя съвет е НЕ Я ИЗПОЛЗВАЙТЕ ще съжалявате със сигурност.Само да можех да я махна но май нямало начин ако някой знае как изпратете ми на http://www.kas_trans@mail.bg.Благодаря ВИ.

Tази услуга е ужасна всичко което пишете във чата и искате да премахнете Ви се налага да изтриете и в съобщенията цялата информация отива там като записан разговор, та нали ако искате да изпратите съобщение-изпращате защо е нужно и чата да минава от там.Моя съвет е НЕ Я ИЗПОЛЗВАЙТЕ ще съжалявате със сигурност.Само да можех да я махна но май нямало начин ако някой знае как изпратете ми на http://www.kas_trans@mail.bg.Благодаря ВИ.

Вашият коментар