Categories
Social

Кой видя какво написах във Facebook групата

Loading

Facebook GroupsКакто при всяко друго по-голямо обявяване на някаква промяна във Facebook, мненията се разделят на две – едните силно го любят, другите – силно го мразят.

Така се случи и с обявеното намерение да се добави в групите възможност членовете на групата да виждат кой точно (поименно) е видял всяко от споделянията (на английски).

Нововъведението е малко, но полезно, защото помага за по-доброто координиране между членовете на групата. Много е полезно за активни и сплотени групи, членовете на които си сътрудничат в общ проект, активно обсъждат неща и правят планове. Facebook дават за пример група на футболен отбор, където добавката показва дали всички са видели съобщението за началния час на следващата тренировка. Добавката работи подобно на въведението отпреди време в чата и съобщенията и показва, че съобщението е било доставено до получателя. Недоволството идва от факта, че това разкрива информация за потребителските навици за разглеждане на Facebook. Писах преди време, че Facebook пази такива информации в тайна и че именно непоказването им му позволяват да продължава да се разраства.

Продължавам да стоя зад мнението си. Facebook не разкрива потребителските навици при разглеждане потока със споделяния, както и на профили и съдържанията в тях. Разкриването на това дали някой е видял или не някое споделяне в групата е съвсем различен случай на употреба (use case) на платформата. Британи Даруел в статията си в InsideFacebook пише, че Facebook не дават информация за това какво означава, че споделянето е било „видяно“. В помощния център на Facebook се препоръчва да се има предвид, че ако другите са видели споделянето, то това не значи непременно, че са го прочели внимателно.

Заб.: Видях го вече на практика в една група, но не успях да открия алгоритъма, по който решава, че съм видял съдържанието, което е споделено. В случай, че успея да открия как реагира, ще обновя тази публикация.

[pull]Сега групите са предназначени за малък кръг хора със сходен интерес или обединени около обща идея – училищен клас, кръжок, семейство, спортен отбор… И именно защото е за малка група, членовете в нея се предполага, че се познават, вероятно дори са приятели, затова не е необходимо съгласие и одобрение за добавяне в нея. Именно неразбирането на тази малка подробност доведе и до спама с включването в групи – това продължава и до днес.[/pull]Недоволството по всяка вероятност идва от по-големите и (най-често) публични, отворени групи, наследници на старите групи. При тях добавката лесно може да се обърка с разкриване на потребителски навици. Моето мнение е, че тези групи още първоначално Facebook трябваше да мигрира към фен-страници, защото това е по-удачно, отколкото към новия (сегашен) формат на групите. Или пък администраторите им.

Сега групите са предназначени за малък кръг хора със сходен интерес или обединени около обща идея – училищен клас, кръжок, семейство, спортен отбор… И именно защото е за малка група, членовете в нея се предполага, че се познават, вероятно дори са приятели, затова не е необходимо съгласие и одобрение за добавяне в нея. Именно неразбирането на тази малка подробност доведе и до спама с включването в групи, който продължава и до днес.

За тези малки групи хора нововъведението е от полза – то позволява групата да е още по-успешна. В големите групи, в които има много членове, повечето от тях са неактивни – или никога не отварят страницата, или не споделят неща и не се ангажират в обсъждане на чуждите споделяния. Правилото за ангажираност в онлайн общности, познато като 90-9-1 (на английски), е много силно приложимо в тях. А многото членове увеличават вероятността те да не са приятели, но да са в една група – това само подсилва недоволството, че някой знае каква е активността в групата и кои са само пасивни наблюдатели.

На въпроса на Джош Констайн от TechCrunch дали смятат да добавят функционалността и за потока и потребителските профили, Facebook отговарят уклончиво, с:

„няма да обсъждаме какво бихме (или не бихме) правили в бъдеще“

Не мисля, че някога ще добавят такава информация (въпреки че Дрю Оланоф от TheNextWeb иска да знае кой точно му разглежда съдържанията, които споделя), но категоричното отричане би представлявала допълнителна новина, която би отвлекла вниманието от основната, а ако в последствие бъде решено, че все пак тази информация може да бъде разкрита, би предизвикало негативна реакция.

Така че свободното разглеждане на споделени съдържания във Facebook продължава, а ако имате притеснения, че някой ще знае кога ровите из групите, в които членувате – обмислете да се свържете с администраторите им и да обсъдите възможността за създаване на страница (за съжаление няма инструмент за автоматично мигриране) или просто ги напуснете – и без друго пасивното членство не е от полза за никого.