Categories
Социални медии и мрежи

Facebook: Фокусиране

Loading

Facebook logo

Още когато Facebook обявиха промените в настройките за споделяне беше ясно, че това е част от по-голяма промяна, която ще виждаме на етапи. От далече прозираше разфокусирането на платформата в опит да обхване различни продукти и услуги. Това трябваше да спре и акцентът отново да се върне върху потребителите, които споделят и общуват помежду си.

Отдавна не бяхме ставали свидетели на промяна, която да е насочена към потребителите, всичко досега се случваше, за да е в удобство на маркетолозите.

За да се върне фокусът върху споделянето и общуването, Facebook предприеха 2 сериозни действия: Преосмисляне на услугите, свързани с местоположение (драстично промениха Facebook Places, премахнаха Facebook Deals) и оправиха начина, по който се виждат качените в сайта снимки.

Услугите за местоположение

Някои анализатори предположиха, че спирането на двете услуги е знак, че Facebook преориентират усилията си в различна посока, изоставяйки местоположението. Не мога да се съглася с тях – местоположението е основна част от новата функционалност за споделяне. А сега дори е значително по-използваемo, отколкото преди, така че това не е премахване или спиране на услуга, а адаптиране за по-голямото ѝ използване.

Facebook Places

Facebook Places update
Facebook Places старитра като услуга миналата година с много шум. Това, което беше въведено като алтернатива на Foursquare или други подобни услуги за отбелязване на местоположение и което беше налично само при мобилната версия, вече е достъпно навсякъде и е със значително променена функционалност, защото в стария си вид потребителите не виждаха смисъл да се отбелязват на места или просто забравяха да го правят – вече дори не е нужно да сте на мястото. Можете да отбележите място, за което пишете или да отбележите място на споделена снимка. На пръв поглед изглежда странно, но е логично и практично.

Забележка: Имайте предвид, че системата запомня последната споделена локация и всички следващи споделяния се отбелязват с нея по подразбиране. Това вероятно е бъг, защото ако не е, е дразнещо и досадно.

Facebook Deals

Facebook Deals стартира през април като логично продължение на Facebook Places и целта му беше да предостави на местните бизнеси възможност да предлагат свързани с местоположението отстъпки и промоции. При пускането много обявиха услугата като „убиецът на Groupon“, но тя така и не успя да привлече нито потребители, нито достатъчно бизнеси, които да я използват. Сега, след промяната на начина за отбелязване на места (виж по-горе), много повече потребители използват местоположението и се отбелязват; по този начин се натрупват повече данни за местоположението на потребителите, които да бъдат използвани от бизнесите, за да предлагат сделки, оферти, промоции и намаления. Да, въпреки че услугата е спряна, идеята зад нея остава. Facebook казаха:

„Оставаме ангажирани да изграждаме продукти, които да помагат на местните бизнеси да се свързват с хората, като Реклами (Ads), Страници (Pages), Спонсорирани истории (Sponsored Stories), и Check-in Deals. Научихме много от нашия тест и ще продължим да сме в помощ на местните бизнеси.“

Така check-in сделките остават и няма да е далече времето, когато ще ги видим отново като ключов елемент на платформата. И ще ви кажа защо – защото location остава нирваната на социалния бизнес. Достатъчно е да видите огромния успех на Groupon и относителния успех на Foursquare (не като брой потребители, откъм сделки в платформата, които показват глад към подобни функционалности), за да се уверите, че в това има нещо привлекателно, има бъдеще.

Facebook има страхотната възможност да е част от тенденцията, защото има потребителите, а и нека не забравяме, че Facebook непрекъснато търси нови територии, които биха генерирали приходи.

Ето затова не смятам, че Facebook се отказва от location, а по-скоро се променя, за да може да обслужва по-адекватно нишата. И когато това се случи, ще предизвикат фурор.

Снимките

Качването и споделянето на снимки е една от основните дейности във Facebook. Дневно потребителите качват по над 250 милиона снимки! Затова именно тази функционалност също търпи бързо развитие и ѝ се отделя сериозно внимание.

След направените промени, снимките са по-големи, зареждат се по-големи версии (от 720 пиксела размерът скача на 960 пиксела), при това два пъти по-бързо! Отделно, за да се акцентира върху снимката, но и да се запази усещането на Facebook, Джъстин Стафър обяви и промяната на начина, по който се показват снимките – познатият черен фон се заменя с бял, полупрозрачен, зад който прозира интерфейса на платформата.

bigger photos

white lightbox background

Несъмнено интересни нововъведения и промени, любопитно до какво ще доведат те и доколко ще се понравят на потребителите.

5 replies on “Facebook: Фокусиране”

Filip Stoyanov каза:

Това за снимките си е новина и отдавна беше нужно. По инерция продължавам да ги оразмерявам до 720 пиксела, но следващия път ще пробвам големите.

това, както и още няколко неща беше оставено за самопубликуване при изтичане на договора за неразкриване, но явно нещо се е омотало, та трябва да ги пусна едно по едно ръчно. Добре е, че макар и доста старо, пак носи някаква информация и е полезно. Аз ще ги публикувам, за да не се губят, а и да мога да си правя референции към тях.

Filip Stoyanov каза:

Така, след като пробвах нововъведението за големите снимки, искам да споделя един проблем. При качване на снимки в нов албум се отваря прозорец, където се избират снимките, след натискане на Open се отваря ново прозорче и те започват веднага да се качват. В прозорчето има upload progress bar, поле за въвеждане име на албума, опции за поверителност и др. подобни, както и 2 избора за Standard и High Resolution. Ако се остави на Standard (по подразбиране) снимките са 720 px. Ако се избере High Resolution снимките наистина се качват по-бавно и са 960 px, но не и първата снимка – тя винаги е 720 px. Мен лично ме дразни и се чудя дали аз не пропускам нещо?

това за първата снимка и аз не го знаех. Защото не си играя да преоразмерявам предварително, оставям на системата да се спасява 🙂

Filip Stoyanov каза:

Може би ще потърся къде да го докладвам, за да го оправят. 🙂

Вашият коментар