Categories
Социални медии и мрежи

Бюлетин на известията от Facebook

Loading

Във Facebook най-сетне достигнаха до прозрението, че електронната поща все още е гръбнакът на онлайн комуникацията.

За да запазят пощенските кутии от затлачване с писма, Facebook правят опити да ги намалят и да ги обединят в нещо по-компактно и практично – бюлетин с най-скорошните известия.

Facebook email notifications

Новъведението е значително по-удобно и практично, особено за най-активните потребители, които получават по много писма от своята активност. Така едновременно ще могат да следят какво се случва във Facebook, като в същото време пощенската кутия ще е отново използваема. Има настройка за изключване на бюлетина и връщане към стандартната функционалност – ново писмо за всяко събитие.

Типично за Facebook, при стартиране на функционалността, тя автоматично променя потребителските настройки за оповестяване: всички възможни писма се изключват и се активира само възможността за получаване на бюлетин. Въпреки че тази функционалност е добра идея, това своеволно ровене и променяне на потребителски настройки без предварително съгласие е дразнещо за по-опитните потребители, които обичат да държат нещата под контрола си. Потребителите могат да възвърнат старите си настройки чрез редактиране на сметката си, но докато го направят, ще получават бюлетини.

Аз още преди много време изключих всички известия, които Facebook изпращат, независимо от типа събитие, за което се отнасят. По-късно реших да ги включа отново и създадох отделен етикет и филтър, чрез който те автоматично да се отбелязват като прочетени и да се архивират в етикета (функционалности в Gmail). Така не ги виждам, но ако ми потрябват, знам че са там някъде.

Целта на бюлетина, освен като жест от страна на Facebook за опит за намаляване на излишните писма, е и привличане на внимание и трафик обратно към сайта – стандартно Facebook изпраща оповестявания за над 70 различни действия на сайта, а вероятността много от писмата (или дори всички) да бъдат пренебрегнати, особено от по-активните потребители, е много голяма. Това отделно е и освобождаване на хардуерна мощ – 750 милиона потребители, всеки прави какво ли не, това са си сериозни количества писма, които трябва да бъдат създадени и изпратени. Бюлетините успешно могат да ги заместят.

В същото време, при използване на смартфони, известията се получават в реално време и често се пропускат събития, особено когато е по-натоварено или следенето на сайта не е от първостепенна важност. В тези случаи бюлетинът изглежда полезен, за да се следи по-детайлно какво се случва. При това значително по-удобен от индивидиални писма.

Въпреки че функционалността ми е активирана и достъпна, погледнах само от любопитство как изглеждат бюлетините, след което ги оставих тихо да си се складират там някъде, на дъното на пощенската ми кутия. И се съмнявам, че някога ще ми потрябват, както никога не са ми потрябвали писмата, които ми пращаха досега. Дори не знам защо не съм ги спрял отново.

Вашият коментар