Коментари от Facebook. И сега какво?!

Още преди време стана ясно, че Facebook подготвя редица подобрения на системата си за коментари, като по този начин планира да направи още една крачка напред в опитите си да колонизира мрежата и да разпростре влиянието си извън домейна facebook.com Писах за това преди време ето тук.

Ето, че вече „новата“ система, която всъщност е подобрение на вече съществуващата стара, е вече на разположение и може да бъде изполозвана от външните сайтове, които са склонни да я интегрират. Остава въпросът, който зададох – кому е нужно?!

Каквото виждаш не е каквото получаваш

Когато се заговори за системата за коментари, беше показан екранен кадър, който показваше как ще изглежда системата, когато бъде доработена и пусната за ползване. Ето какво очакваха да видят всички:
Facebook Comments

Изглежда ако не внушително, то поне обещаващо и с интересни (нови) функционалности. Много от тези неща, обаче, не са намерили място в сегашната, начална, версия. Възможно е да бъдат добавени в последствие, но към настоящия моомент липсват. Ето как изглежда системата (екранен кадър с реални коментари):

Facebook Comments

Струваше ли си тупането по гърдите и пускането на нещо различно от предварително обявеното/показаното?

Какво все пак е направено

няколко мои наблюдения и идеите и проблемите, които ми хрумнаха.

 • Системата се инсталира бързо и лесно, с копиране и поставяне на 1 ред код.
 • Ако потребителят е влязъл във Facebook със сметката си, не е необходимо да влиза отново, за да коментира във външните сайтове.
 • Коментарите се публикуват от името на потребителя от Facebook – т.е. истинското му име. Предполага се, че това ако не доведе до край на спама и троловете, то значително ще ги ограничи. Остава проблемът с онези, които нямат сметка във Facebook или самоличността от Facebook не е релевантна за коментиране навсякъде (както е в моя случай).
 • Използва се познатия от Facebook облик за коментари, който не е най-добрият и не най-подходящият извън Facebook. Невъзможността за добавяне на стилове и напасване (макар и частично) към облика, кара коментарите да изглеждат като кръпки, а разминаването на размерите на шрифта между съдържание и коментари прави коментарите практически нечетими.
 • Добавена е синхронизация на коментарите между Facebook и външния сайт – коментарите, независимо къде са направени, се синхронизират с останалите, за да не се нарушава целостта на дискусията (за това – по-късно).
 • Отваряне на системата – за първи път ставаме свидетели на изнасяне на съдържание от Facebook. До този момент всяко съдържание, създадено във Facebook, оставаше там.
 • При коментиране във Facebook, бутонът за публикуване показва къде се публикува коментарът. Това може да доведе до сериозно недоволство – някои потребители може да не знаят/не разбират или да не желаят коментарите им да се появяват/публикуват във външни сайтове, ако са направени във Facebook.
 • Сортиране на коментарите – коментарите, оставени от приятелите се подреждат най-отгоре, следвани от коментарите от техните приятели (т.нар. friends of friends). Всичко останало се пресортира отдолу. Коментарите се сортират и в зависимост от това колко (пъти) са харесвани или каква дискусия са образували. Което пък нарушава целостта на дискусията, загубвайки хронологичния й вид. За мен това е по-скоро объркващо, тъй като не може лесно да се проследи как е еволюирал разговорът – от къде е тръгнал и до къде е достигнал.
 • Добавена е възможност за Коментиране като страница – по този начин влиянието на бизнеса освен извън страницата си във Facebook и останалите страници там, вече може да се разпростре и извън пределите на Facebook. Това предлага интересни възможности, но и е предпоставка за създаването на спам (частичната анонимност позволява на бизнеса колективна безотговорност по отношение на качеството на съдържанието).
 • Предлага възможност за администраторска и модераторска намеса и обработване на коментарите (преди или след публикуване) – възможност за отбелязване като спам (това го могат и потребителите), поддържане на списък със забранени думи, блокиране на потребители, ограничаване на възможността за коментиране само до кръга от „приятелите ми и техните приятели“.
 • След публикуване, в зависимост от настройките за поверителност на коментиращия, до неговото име се показва повече информация за него – общи приятели, заемана длъжност, възраст, град… – така можете лесно да се ориентирате доколо публикуваният коментар е от надежден и авторитетен източник.
 • Коментарите позволяват образуването на нишки (threaded comments).
 • Освен чрез сметката от Facebook, потребителите могат да използват самоличността си от Yahoo!. Останалите външни системи все още не са интегрирани, а и не се знае дали и как системата ще позволява анонимни коментари.

Пример от практиката

Дончо публикува коментар в TechCrunch. Коментарът се публикува на стената му във Facebook (тъй като не е махнал включената по подразбиране отметка за публикуване на стената):
Facebook Comments

Публикувах коментар на стената му:
Facebook Comments

Тъй като дискусията, обаче, е предизвикана от статията в TechCrunch, моят коментар се предполага, че е релевантен към нея, затова беше добавен там, а бутонът за публикуване показва къде се публикува написаното. Това, както написах по-горе, може да създаде недоволство у някои потребители, които не желаят коментарите им да се появяват във външни сайтове.

Как изглеждат реално?

По-долу съм интегрирал системата, за да може всеки, който желае, да изпробва как работи и какви възможности предлага. При проявен интерес, мога да покажа на отделни хора и администраторските и модераторски функции на системата.

Как (ще) се приема и какво ще (се) промени?

Слабо. Докато не бъде въведена възможност за коментиране чрез други самоличности и евентуално анонимни коментари (познатата система – попълва се име, поща и адрес, напр), приемането няма да е добро. Разбиването и преподреждането на дискусията и невъзможността да се проследи как се е развивала във времето, също, по мое мнение, ще доведе до негативни коментари. Трудно приемане ще има и у сайтове, които имат собствена система за коментари с голям брой регистрирани потребители, тъй като не се предлага обвързване с потребителските профили от Facebook. Същото важи и за сайтовете, които вече се възползват от наличните и значително по-развити системи – освен по-потребителски ориентирани и с повече възможности за напасване към дизайна, предлагат и повече функционалности. Единствената реална причина за интеграция на коментари от Facebook е възможността за синдикиране на коментарите и привличането на повече трафик от Facebook.

Но дали многото трафик от Facebook е единственото, което е необходимо за успеха на сайта?