Categories
Социални медии и мрежи

Ранните потребители

Loading

Early adopter

Няколко независими една от друга случки (споделяния) в Google+ ме доведоха до размишленията по темата, които следват.

Според Евърет Роджърс едва 13% от общия брой потребители на услугата могат да се нарекат с името ранни потребители (early adopters). Та тези потребители са/сме интересни, странни птици – любопитни и любознателни. Готови сме за (големи) предизвикателства. Готови сме да експериментираме, готови сме във всеки един момент да се гмурнем в непознати (и често дълбоки) води. На места, на които други още не са ходили или е ходено малко, та пътеките не са отъпкани. Често дори липсват. Готови сме да общуваме помежду си и с разработчиците, да даваме обратна връзка за впечатленията си, идеи и съвети за развитие, да съобщаване за възникнали проблеми и начини за отстраняването им…

Едно от най-хубавите неща в това да си сред първите потребители на нов (социален) продукт, е уникалната (за съответния продукт) възможност да се моделира общността – какво поведение е приемливо и какво – не, какви публикации се очакват от хората, какво да е поведението при коментиране… списъкът е безкраен. Именно ранните потребители са тези, които изграждат моделите на поведение – такива, каквито искат да бъдат и каквито очакват, че ще са най-успешни за развитието на средата. В крайна сметка не получаваме общността, която заслужаваме, а която изградим сами. Затова си струва усилието!

Друго предимство (и привилегия) е възможността за съавторство в проекта/продукта/услугата – ранните потребители са първите, които изпробват услугата и са онези, на чиято обратна връзка, идеи и предложения се държи най-много. Те спомагат за оформяне на услугата или продукта в нещо (често) различно от първоначално предвиденото, за да отговаря на изискванията и очакванията на максимално широк кръг хора. Мотивиращо е да знаеш, че си спомогнал за развитието на нещо, което харесваш.

Освен това да бъдеш част от нещо ново и значително, което тепърва ще се развива като потенциал, е наистина интересно и вълнуващо като усещане. Ексклузивно. Много фирми се възползват и включват в бизнес модела си етап от развитието на услугите си, които да са достъпни само от избран кръг потребители или само с покана.

Ранните потребители, също така, имат възможността да изпробват най-дълго продукта или услугата и могат да експериментират, за да открият различни употреби на различните функционалности. Натрупаният опит ги прави експерти в областта и това може да им носи дивиденти.

Е, има и още нещо – ранните потребители първи достигат зрялост и продуктът ги отегчава, което неминуемо довежда до все по-малкото му използване. Това довежда до напускане (може и не тотално) на общността в търсене нови предизвикателства.

Вие такива потребители ли сте? Наблюдението ми показва, че голяма част от потребителите, които се присъединиха в Google+ не са, а се присъединиха, защото

1.) става въпрос за Google
2.) защото е модерно

Вероятно е необходимо да мине още време, преди да се обособи по естествен път културата на ранните потребители и у нас. Или пък бизнесите трябва да се отворят към идеята и да (се) възпитават в нея. Това би донесло единствено плюсове.

2 replies on “Ранните потребители”

Лично аз малко изоставих G+ с времето. Липсват ми определени хора, (често близките ми приятели, съученици…) с които си общувам в другите социални мрежи и с нетърпение чакам реакцията им по даден пост, например. Трябва ми още време, за да се съсредоточа върху Google+ а и ми трябват повече от познатите ми IRL, за да се кефя напълно. Нескромно, но ще кажа, че е кеф да си от първите и да оформиш социалната мрежа за твоите нужди, да подпомогнеш развитието ѝ и да поканиш приятелите си в нещо, в което не всеки може да се регистрира. Надявам се Google да са си написали домашното и да успеят да избият рибата за в бъдеще.

Вашият коментар