Categories
Преглед на печата

Чия е мумията?

Loading

ХатшепсутПрез лятото на 2007 в Египет, в KV60 в Долината на царете, беше открита мумия, за която се предполага, че е на жената-фараон Хатшепсут, управлявала Египет в продължение на около 20 години през 15 в. пр.н.е (18-та фараонска династия).

Доказателствата, на които се базира Захи Хауас, когато обявява, че мумията е на Хатшепсут, не са от ДНК-анализа, а са от снимки от скенер, които показват сходни черти между мумията и открити мумии на роднини на Хатшепсут. Като допълнение служи и намереният зъб в кутия с титулатурата на Хатшепсут и празнината в устата на мумията. За първи път изследователите в лабораторията на Египетския музей смятат да направят сравнение между ДНК, взето от мумията на Хатшепсут и от мумия, идентифицирана като баба на жената-фараон.

Шест месеца след обявяването на откритието, учените-египтолози все още твърдят, че анализират ДНК-то на мумията с възраст около 3500 години и че тестовете все още не са приключили.

Мумията е поставена в стъклен саркофаг в залата с мумиите в Египетския музей.

Захи Хауас има амбициозен план да изследва всички царски мумии, както и двете дузини неидентифицирани мумии, съхранявани в египетския музей. Според него ДНК-тестовете ще докажат, че някои царски мумии не са тези, на които египтолозите смятат, че са. За пример се посочва мумията на Тутмос I, баща на Хатшепсут, намерена в края на 19 век край Луксор. По-задълбоченият й анализ показва, че мумията е твърде млада, за да е на Тутмос I, който е бил около 50-60 годишен, когато е умрял.

Вашият коментар