Categories
Web

Разяснение за категориите в БГ Сайт

Loading

Днес прегледах 15-те участника, които са се записани по време на ранните регистрации в БГ Сайт 2012 (ранните регистрации с преференциални цени продължават до 13 юни). Няма да пиша за качеството на сайтовете (още не, но вече имам бележки и наблюдения, които мога да обсъдя и да дам идеи и предложения на собствениците им), колкото за нещо друго – категориите, в които участват. Прави ми впечатление, че има неразбиране на категориите, какво трябва или не трябва да включват. Това се дължи или на надценяване на възможностите на сайта, или на недостатъчно обяснение на категориите от страна на организатора на конкурса. Или и на двете.

Не е тайна, че миналата година бях от онези членове на журито, които санкционираха участници за погрешно/неправилно подбрани категории за участие. Тази година съм отново в журито, но съм в сегмент, който не позволява това – надявам се, че сегмента от журито „Проектови ръководители“ да вземат това предвид при избор на критериите си за оценка.

Основната грешка е неразбирането на категорията „Личен блог“, която трябва да включва личните сайтове и блогове на участниците. Въпреки това (дали заради по-ниската такса за участие или друга причина), в нея често има (има и сега) проекти, които не са лични, не съдържат и представят личното Аз и мнение на автора си (един!, затова е Личен), а в страницата За нас пише в множествено число (въпреки че вероятно авторът е един). Личният сайт, освен всичко, съдържа ясно изразено, силно чуващо се авторово мнение, неговата позиция и мнение за написаното съдържание – независимо от темата. Безличните писания са за други категории.

Категорията „Кауза, събитие, общност“, по мое мнение трябва да включва нещото, което тепърва ще добие популярност като „локалната социална мрежа“ – не просто сайт, в който има коментари, а надскочил този ранен етап на социалност, приобщаващ хората около една (обикновено локална) идея, събитие или кауза. Новинарските сайтове са кауза само за създателите си – за читателите и посетителите те са новинарски сайтове.

При колебание, категория „Медии“ е много подходяща, защото използвате сайта си като медиа, чрез която да разпространявате съдържанието си (аудио, видео, текст, анимации, снимки, картинки…).

Вероятно разликите между категориите трябва да са по-добре обяснени от Организатора. Това, за разлика от останалите ми предложения, е по-лесно за реализиране и се надявам това наистина да се случи. И, ще ми се да вярвам, че до започване на журирането, всички участници ще участват само в подходящите за проекта им категории.


Disclaimer: Приех да съм за втора поредна година член на журито на БГ Сайт и ще оценявам участващите в конкурса сайтове за SEO и SMM.

Вашият коментар