Categories
Интернет

BGsite 2012. Защо трябваше да се регистрирате?

Loading

Регистрацията за участие в 13-тото издание на конкурса БГсайт вече приключи. Ако вашият проект е в списъка на регистрираните – честито. Напук на всякакъв тайминг и практика за подканяне към регистрация още докато това е възможно, ще споделя сега защо трябваше да се регистрирате за участие (в случай, че не сте го направили) – какво сте пропуснали, какво не сте разбрали или видели.

Въпреки че отказах да бъда член на журито, не съм се отказал от конкурса и не съм спрял да го поддържам и подкрепям – намирам смисъл, при това все по-голям. Затова още утре ще си извадя списък с участниците и ще споделя оценките, които ако бях жури, бих им поставил (основно за сегмента SEO/SMM).

Тази година конкурсът БГсайт е проектиран така, че сериозно да се подчертае важността на всеки един от компонентите, необходими за изграждането на един проект. Защото единствено когато всички те са в хармония, проектът може да бъде успешен.

Няколко души ме попитаха „защо да се регистрирам?“, когато им предложих да го направят. Не отговорих на никого, защото си мисля, че участието в такъв конкурс трябва да се случва осъзнато, когато си успял да си определиш за себе си и проекта си как това би могло ти бъде полезно, за да продължи да се развива напред. Защото ако се довериш сляпо на маркетингови и ПР послания, има вероятност да останеш разочарован – нито конкурсът, нито проектите имат полза от това.

Вероятно ще пропусна много неща, но основните причини за участие са няколко:

 • Не е пилотно издание

  През 2012 е тринадесетото издание на конкурса – за това време конкурсът е успял да извоюва позицията си на уеб пазара у нас и да се наложи стабилно. Това е най-дългогодишният конкурс за уеб и дигиталната индустрия у нас.

 • Динамичност

  Макар и с традиции, конкурсът не спира да се развива и осъвършенства, за да показва как се развива дигиталната среда у нас – нови категории, нови журиращи, нови правила… и всичко това, за да може да се определят водещите тенденции в развитието не само на уеб, но на целият дигитален сектор.

 • Категории

  Уучастниците не се оценяват общо, от общ кюп да се вадят победители, а всички са разделени на категории и за всяка категория се излъчва победител и неговите двама подгласници. И съобразно развитието на индустрията, непрекъснато се добавят нови или се премахват неактуални категории.

 • Жури

  Журито е от 60 души! До един – експерти в областта си и влиятелни личности както онлайн, така и офлайн. И мнението и оценката на всеки един от тях е безценна. За първа година оценката има още по-голяма стойност, защото всеки един от тях ще оценява в областта, в която има най-голямо познание и е доказан професионалист. Отделно, освен оценката си, всеки от членовете на журито може да остави бележка или коментар за сайта, който допълнително да помогне за преценка на ситуацията.

 • Гласът на публиката

  Колкото и да е важна оценката на професионалистите, проектите се правят за потребителите и те също участват в гласуването и избират най-добрите сайтове – конкурсът се вслушва в изборите на публиката и връчва награди за всички категории и от тяхно име.

 • Критерии за оценка

  За първа година наред с общите критерии за оценка, всеки сегмент от журито има свои собствени критерии, според които ще оценява участниците.

 • Сравнение

  Участието в конкурса позволява да се види къде е вашият проект сред всички останали в категорията, в която се съревновава, и как той доминира или изостава сред тях, както и какво може да бъде направено, за да се подобри и какво не достига, за да бъде победител. Или ако е победител – как да запази лидерската си позиция и през следващата година.

 • Нетуоркинг

  Въпреки че конкурсът и гласуването на жури и публика се провежда онлайн, награждаването на най-добрите проекти се извършва офлайн, на официална церемония. Паралелно с конкурса, организаторът провежда и семинар, в който се обсъждат тенденциите в развитието на дигиталната индустрия и какво е нужно, за да сме в крак със световните тенденции. И двете събития предизвикват интерес към родния дигитален бизнес и участващите в него и форумът е прекрасно място за нови запознанства, както и за поддържане на стари прителства.

 • Без печалба

  Целият конкурс, както и цеминарът, се организират от Фондация БГсайт, която е с идеална цел. Тя не може да регистрира печалба. Всичко, което получи като средства, се влагат в конкурса и неговото развитие.

Освен тези основни неща, веднага се сещам и за още поне 4, за които никой не се замисля:

 • Заявяване

  Няма как да се спечели признанието на колегите, ако то не се демонстрира открито – участието в конкурса позволява спечелване на признание за положените усилия.

 • Доказване

  Свършената работа по проекта-участник, призната от ключовите фигури в бранша и специално от журито, което се е ангажирало да от най-добрите да избере най-добрите.

 • Признание

  Наградите са отлична възможност да се признаят положените усилия на екипа ви. Победителите получават прекрасна статуетка, която да мотивира последващите начинания.

 • Нови клиенти

  За времето на съществуването си, конкурсът срещна както много привърженици, така и много критици, но едно е сигурно – всяка година погледите на всички са вперени в участниците – участието в конкурса е чудесен начин за показване както на положения труд, така и на бизнеса, а участието на публиката в оценяването е страхотен начин за привличане на нови клиенти в проекта си. Стига да съумеете да ги заинтригувате, те могат да са следващите ви лоялни клиенти.

Сигурно има и още неща. Вероятно нещо пропускам. Например факта, че не съм в журито и това значително ще се отрази на оценките – хващам се за на пръв поглед дребни неща, които биха преобърнали колата при невнимание.

Вероятно отсега е добре да се замислите за догодина и сами да отговорите на въпроса какви ползи би донесло участието за вас, вашия сайт, вашия бизнес. И да го регистрирате, когато това стане възможно.

Вашият коментар