БГсайт 2011: какво очаквам да видя (2)

Още няколко неща, които би ми се искало да видя на повечето от сайтовете в конкурса БГ Сайт 2011.

БГСайт лого

В първата част посочих някои общи неща, които трябва или би ми се искало да присъстват и да видя във всички сайтове, включили се в конкурса БГ Сайт 2011, независимо в коя категория се състезават. Тази публикация съдържа още общи и важни неща.

Социален слой

Социалният уеб не е някаква прищявка или допълнение, което да бъде ползвано по избор. Не, социалният уеб е (вече направената) следваща крачка в еволюцията на уеб. Уеб от преди това е мъртъв, останал далеч в историята. Модерният, съвремденният сайт е социален и предразполага посетителите му да допринасят към съдържанието му – независимо дали чрез оставяне на коментари, ревюта, оценки, участие в гласуване, проучване или друга форма на интерактивност. Дайте на потребителите си глас, те със сигурност имат какво да ви кажат – за вас, за вашите продукти…

Отделно, ако сайтът е регистриран и има страница във Facebook, сметка в Twitter или друга социална медиа (или в частност – мрежа), използвайте възможностите на съответната платформа за вграждане в сайта. Използвайте сайта си като социален хъб, не гонете потребителите си от него!

Също така, направете съдържанието лесно и удобно за споделяне. Оптимизирайте кода си така, че страниците да изглеждат максимално добре, когато бъдат споделени в социалните медии.

Валиден код?

Дълго мислих дали е необходимо кодът на сайтът ви да е валидизиран и доколко това би оказало положително или отрицателно влияние на оценката ми. В предишни години се е гледало на това и са били критикувани сайтовете, че кодът им не е бил валидиран.

За мен е без значение дали кодът е с грешки при валидация – по-важното е сайтът да работи добре, да изглежда добре, съдържанието му да е добро, да изпълнява предназначението си и да привлича и ангажира аудиторията си. Ако кодът е валидиран – чудесно, но не това е най-важното.

Използваемост

Непременно отделете внимание на този аспект – интерфейсът на сайта ви трябва да обучава потребителите как да го използват – на вас всичко може да ви изглежда пределно ясно и лесно, но то може да се дължи на факта, че знаете кое къде е и как работи. Направете нещата лесни за ползване, дори без да се налага да се четат помощни страници (но включете и тях, за по-любознателните – вижте по-долу) – със сигурност много потребители ще изпробват да налучкат сами правилния път преди да отворят помощните страници. Най-лесният начин да проверите дали е нужно да се правят някакви промени е да накарате някой, който не е запознат със сайта ви, да изпълни в него някакво действие, например поръчка на конкретен продукт, регистриране или друго.

Направете сайта си лесен, удобен и интуитивен за ползване. Лесните за ползване сайтове се радват на значително по-добро приемане от потребителите си.

Помощни страници

Ако сайтът ви предлага сложен и богат интерфейс с много възможности, непременно включете и такъв раздел – подробно описание кое какво е и как работи. По възможност подкрепете текстовете със снимки (или видео, презентация…) – и нека мултимедийните файлове са достатъчни, за да се изпълни описаната стъпка. Но въпреки наличието на този раздел, постарайте се и интерфейсът да е лесен за използване, добре и логически структуриран, за да не е задължително четенето на помощна информация за ползването му.

Не слагайте всичката информация в помощните страници – част от нея трябва да присъства и в интерфейса под формата на съвети, препоръки…

Допълнителна информация

Целта на сайта ви е да помага и напътства посетителите му в него. Предоставяйте им допълнителната информация, от която вероятно се нуждаят. Дори и да са дошли на сайта ви, за да си купят ваш продукт, например, може би те имат нужда да направят проучване дали са направили най-добрият възможен избор, да прочетат повече информация за избрания продукт или услуга… Не им спестявайте тази услуга, те ще са ви благодарни за това ви решение!

Какво още?

1 Comment

Вашият коментар