Categories
Web

БГсайт 2011: какво очаквам да видя (2)

Loading

Още няколко неща, които би ми се искало да видя на повечето от сайтовете в конкурса БГ Сайт 2011.

Loading

БГСайт лого

В първата част посочих някои общи неща, които трябва или би ми се искало да присъстват и да видя във всички сайтове, включили се в конкурса БГ Сайт 2011, независимо в коя категория се състезават. Тази публикация съдържа още общи и важни неща.

Социален слой

Социалният уеб не е някаква прищявка или допълнение, което да бъде ползвано по избор. Не, социалният уеб е (вече направената) следваща крачка в еволюцията на уеб. Уеб от преди това е мъртъв, останал далеч в историята. Модерният, съвремденният сайт е социален и предразполага посетителите му да допринасят към съдържанието му – независимо дали чрез оставяне на коментари, ревюта, оценки, участие в гласуване, проучване или друга форма на интерактивност. Дайте на потребителите си глас, те със сигурност имат какво да ви кажат – за вас, за вашите продукти…

Отделно, ако сайтът е регистриран и има страница във Facebook, сметка в Twitter или друга социална медиа (или в частност – мрежа), използвайте възможностите на съответната платформа за вграждане в сайта. Използвайте сайта си като социален хъб, не гонете потребителите си от него!

Също така, направете съдържанието лесно и удобно за споделяне. Оптимизирайте кода си така, че страниците да изглеждат максимално добре, когато бъдат споделени в социалните медии.

Валиден код?

Дълго мислих дали е необходимо кодът на сайтът ви да е валидизиран и доколко това би оказало положително или отрицателно влияние на оценката ми. В предишни години се е гледало на това и са били критикувани сайтовете, че кодът им не е бил валидиран.

За мен е без значение дали кодът е с грешки при валидация – по-важното е сайтът да работи добре, да изглежда добре, съдържанието му да е добро, да изпълнява предназначението си и да привлича и ангажира аудиторията си. Ако кодът е валидиран – чудесно, но не това е най-важното.

Използваемост

Непременно отделете внимание на този аспект – интерфейсът на сайта ви трябва да обучава потребителите как да го използват – на вас всичко може да ви изглежда пределно ясно и лесно, но то може да се дължи на факта, че знаете кое къде е и как работи. Направете нещата лесни за ползване, дори без да се налага да се четат помощни страници (но включете и тях, за по-любознателните – вижте по-долу) – със сигурност много потребители ще изпробват да налучкат сами правилния път преди да отворят помощните страници. Най-лесният начин да проверите дали е нужно да се правят някакви промени е да накарате някой, който не е запознат със сайта ви, да изпълни в него някакво действие, например поръчка на конкретен продукт, регистриране или друго.

Направете сайта си лесен, удобен и интуитивен за ползване. Лесните за ползване сайтове се радват на значително по-добро приемане от потребителите си.

Помощни страници

Ако сайтът ви предлага сложен и богат интерфейс с много възможности, непременно включете и такъв раздел – подробно описание кое какво е и как работи. По възможност подкрепете текстовете със снимки (или видео, презентация…) – и нека мултимедийните файлове са достатъчни, за да се изпълни описаната стъпка. Но въпреки наличието на този раздел, постарайте се и интерфейсът да е лесен за използване, добре и логически структуриран, за да не е задължително четенето на помощна информация за ползването му.

Не слагайте всичката информация в помощните страници – част от нея трябва да присъства и в интерфейса под формата на съвети, препоръки…

Допълнителна информация

Целта на сайта ви е да помага и напътства посетителите му в него. Предоставяйте им допълнителната информация, от която вероятно се нуждаят. Дори и да са дошли на сайта ви, за да си купят ваш продукт, например, може би те имат нужда да направят проучване дали са направили най-добрият възможен избор, да прочетат повече информация за избрания продукт или услуга… Не им спестявайте тази услуга, те ще са ви благодарни за това ви решение!

Какво още?

One reply on “БГсайт 2011: какво очаквам да видя (2)”

Вашият коментар