Categories
Web

БГсайт 2011: какво очаквам да видя (1)

Loading

BGSite logo

Тази година съм част от журито на БГ Сайт 2011. За първи път ще ми е, признавам си. Не знам каква е процедурата по гласуването (от сайта не се разбира много), но се надявам, че е достатъчно гъвкава, че да позволява на членовете на журито да изберат наистина най-добите сайтове за всяка от категориите. Ще ми се да вярвам, че няма да се допускат компромиси в качеството, а отличените накрая сайтове наистина да са най-добрите сайтове в родния уеб за последната година. И заслужено ще отнесат статуетките, защото ще са се потрудили сериозно сайтовете им наистина да са най-добрите и да служат за пример на останалите.

Този списък предизвика някакъв интерес, което наложи да го преработя няколко пъти из основи и да го допълня с неща, които не смятах да включвам първоначално. Замисълът ми беше да публикувам списък с неща, които да ме подсещат, когато дойде време за гласуването, но тъй като се разбуди интерес, разширих малко секциите, за да може да е полезен (надявам се) ресурс.

Освен всичко друго, имам нужда от вашата помощ – помогнете ми да изградя по-пълна представа за нещата; споделяйте и коментирайте написаното, помогнете ми то да стане още по-добро, за да са по-пълноценни оценките, които ще поставя по време на гласуването.

Общите неща

Тази публикация съдържа само общите неща, които трябва (по мое мнение) да присъстват или не във всички сайтове, независимо от категорията, в която се съревновават. Допълнително ще публикувам и матрицата за всички категории и критерии, както и моите бележки за тях.

Ако сайтът ви предлага потребителска регистрация, бих се радвал да получа тестова сметка за достъп – често много функционалности са достъпни само след регистрация, а някои сайтове предлагат регистрация на потребителите си само при определени условия (банки и финансови институции, напр.) и регистрирането не е свободно (и безплатно). Ако предоставите тестова сметка за достъп (за мен или за всички членове на журито), това ще ми/ни помогне да си изградим по-пълна представа за сайта ви и възможностите, които предлага, а няма да се налага да разчитаме на интуицията си какво се крие зад формуляра за регистрация. Можете да ми изпращате тестови сметки за достъп на електронната поща.

Мобилна версия

Годината е 2011. Мобилните технологии са достатъчно разпространени и в България. Дори тазгодишната тема на WebIT (подобно на LeWeb) е Mobile (на LeWeb’11 темата е „Social, Local, Mobile“, но не за това иде реч сега). Важно е да имате мобилна версия на сайта си и да предоставяте възможност на потребителите ви да ви откриват по всяко време, независимо къде са и какво устройство ползват. Ако не можете да си позволите да имате мобилна версия, поне оптимизирайте съдържанието и дизайна си така, че да са възможно най-функционални и четими при използване на мобилни устройства. Ако не можете да си позволите и това, убедени ли сте, че сте най-добрите и че можете да се съревновавате за наградата?

Говорите ли български?

Независимо дали ползвате чужда платформа или разработвате и ползвате своя, обърнете внимание освен на качественото съдържание в сайта си, така и на системните съобщения (езикови низове). Често, притиснати от времето, разработчиците просто слагат някакво съобщение, което не винаги звучи по най-подходящия начин. Прегледайте си езиковите файлове и се уверете, че всички съобщения звучат добре на български и са в унисон с останалото съдържание на сайта. Системните съобщения трябва да обслужват конкретния сайт, а не софтуера, като цяло. Помислете над всяко съобщение така, както мислите над съдържанието на сайта си.

Благодаря

Екранният кадър по-горе е напълно действителен и снет от един от сайтовете, които са включени в тазгодишната надпревара. Прави ли ви впечатление „Благодаря“-то? Не ви ли дразни поне малко? Кой точно ви благодари – сайтът, уеб дизайнерът, програмистът, администраторът, собственикът на сайта… Дали не е по-добре да бъде заменено с нещо по-безлично, например „Благодарности!“? Това важи и за „Моля“ – на английски може и да звучи добре, но на български е дразнещо. Освен това, сигурни ли сте дали след него има запетая или не? Това са само примери, не се ограничавайте в търсене само на тези употреби…

Страница За нас, за мен, за фирмата…

Отделете ѝ внимание, а ако още нямате – направете си. Тя може да не се казва точно така, но заглавието ѝ недвусмислено трябва да показва за какво иде реч и каква информация ще съдържа – най-важната. Разкажете за себе си и за опита, който имате в областта, защо трябва потребителите да ви гласуват доверие и какви ви прави предпочитаният избор. Разкажете за мисията си и за всичко, което е важно да знаят потребителите за вас.

Желателно е да се оттърсите от корпоративната анонимност и да покажете лицата и имената си (ако сте голяма фирма – поне на водещите и ключови лица) – това със сигурност ще бъде оценено от посетителите на сайта ви и ще повиши доверието към организацията ви.

Страница за контакти

Без значение как се казва, тази страница е много важна – тя е връзката на посетителите на сайта с фирмата или човека, чийто собственост е. Обратната връзка е много важна, особено сега, когато всички правилно съветват, че комуникацията трябва да е двупосочна. Тази страница не трябва да съдържа само формуляр за обратна връзка. Живеем във време, когато възможностите за избор са от съществено значение. Уеб позволява да се предоставя на посетителите на сайта избор за начина за контакт – не поставяйте ограничения и бариери, направете връзката с вас лесна. Не казвам, че не трябва да има формуляр за обратна връзка – не, ако смятате, че е позлезен, нека го има. Но нека не е само той – адреси за електронна поща, телефони, адрес на фирмата (каква фирма сте, ако ви е срам да си сложите адреса на сайта си?)… адреси на сметки в Twitter и други социални медии и мрежи – дайте възможност на посетителите на сайта ви да общуват с вас – по най-удобния (наличен) за тях начин. Това важи и за личните сайтове – може би не е добра идея да се споделя адрес (освен ако не е офис, например), но не виждам причина останалите начини за контакт да не присъстват.

Политика за поверителност

Ако събирате данни от потребителите (различни от статистическите и аналитични данни за брой посещения и пр), непременно опишете защо са ви и за какво ги използвате, как боравите с тях и как се грижите за безопасността на тези данни. В случай, че ги предоставяте на трети страни, непременно го упомненете.

Авторски права

По презумпция ако не е споменато друго, се счита, че съдържанието на сайта е със запазени всички авторски и сродни права. В случай, че разпространявате съдържанието си под свободен лиценз (независимо кой), упоменете го, за да могат потребителите да се възползват. Ако пък вие използвате чужди (несобствени) съдържания (независимо текст или мултимедиа), задължително упоменавайте източници и лицензи. Не си присвоявайте труда на другите – това, че те са отделили от времето си, за да направят нещо, което да може да ползвате не означава, че те не заслужават внимание и признание – ако цялото съдържание на сайта е с различно от използваното чуждо съдържание авторско право, изрично упоменавайте различието. Всеки път, без изключения. Без значение колко голяма и важна фирма сте.

През девет страници, в десета

Не е нужно да препращате и пренасочвате потребителите си от страница на страница, само за да достигнат до някаква информация, която търсят или да прочетат цялото съдържание, което ги интересува. Високият bounce rate се лекува по други начини.

Внимание към детайлите

Най-добрите сайтове не могат да си позволят в страниците им да има разминаване на елементи, застъпване на блокове, неработещи препратки. Внимателно проверете дали всичко е на мястото му и работи и се показва така, както трябва и очаквате. На всички най-големи браузъри. Ако не поддържате някой браузър – упоменете го (IE6 можете да го пропуснете 🙂 ).

счупен текст

Съдържание

Съдържанието на сайта трябва да е добре написано, приветливо, граматически и правописно издържано. Достатъчно като количество – нито твърде много, нито много малко – всичко трябва да е премерено. Обърнете внимание и на типографските елементи – добре подберете шрифт (font face) и големини (font size), използвайте подходящо получер и курсивен текст (font weight). Направете съдържанието лесно за бързо сканиране (прочитане по диагонал), а онези, които имат интерес – с лекота и да го прочетат.

Дизайн

Дизайнът, признавам си, е частта, от която най-малко разбирам и имам познания, затова вероятно ще бъда по-снизходителен в оценките си. Въпреки това имам някакви минимални изисквания и критерии и към него. Като цяло предпочитам по-изчистените и опростени, спретнати сайтове (което не значи задължително да се преследва минимализма на Google, нито пък „липсата на дизайн е най-добрият дизайн“), които разчитат да предизвикат вниманието на потребителя не толкова с красотата си, а с добре оформено съдържание и функционалност. Ако разчитате да грабнете вниманието на аудиторията си само с дизайн, то тогава би трябвало да сте дизайнер/дизайнерска фирма. Тогава е разбираемо да акцентирате на него и той да е на челно място (но не единствено!). Инак дизайнът е важен, но допълващ елемент. А ако всичко се комбинира хармонично – още по-добре.

Функционалност

Силно е препоръчително да избягвате свръхупотребата на JavaScript, AJAX, Flash и много картинки, освен ако наистина не е крайно наложително – те само правят сайта да се зарежда и работи по-бавно. А бавните сайтове намаляват потребителското задоволство и преживяване.

Какво още?


7 replies on “БГсайт 2011: какво очаквам да видя (1)”

Честито, много се радвам, че експерт като теб ще бъде в журито на БГ Сайт 2011! Който те е поканил, е мъдър човек :-).

Като цяло критериите ти са общо за сайтове, но където са конкретизирани, обикновено са за корпоративен тип сайтове. Бих искала да кажеш повече за изискванията си за добър личен сайт или блог. В частност ми е любопитно дали би гласувал за блог, който не е на собствен домейн, ако са изпълнени другите ти условия (нямам предвид собствения си блог – не си и помислям, че той става за конкурс).

това са все общи неща, които бих искал да присъстват на повечето, ако не на всички, сайтове. Матрицата категории и критерии и бележките ми за всяка съдържат конкретните ми бележки за съответната категория и критерий.

Специално за въпроса за домейна – не, домейнът не е от съществено значение, така че не би намалил или повишил оценката ми. Специално за личните блогове и сайтове има значително по-интересни неща, които да се гледат и на които да се обърне внимание.

Вашият коментар