Categories
Local Mobile

BGmaps за Android. Не бързайте да се радвате още!

Loading

В понеделник Галя Тодорова сподели с приятелите си в профила си във Facebook (достъпно само за хората, които са в списъка ѝ с приятели) бета версията на разработваното от BGmaps приложение за Android (налично в Google Play).

Ето как изглежда самото приложение (екранните кадри на приложението са взети от Google Play):
  

Q&A с Галя Тодорова

—Колко човека разработват приложението?
—Разработката е на целия ни екип от програмисти – в ДАТЕКС ГИС Център

—Kаква е причината да излезете с бета1, вместо с краен продукт и каква ключова функционалност се разработва в момента, която не ви позволява да го обявите за официална версия?
— Излизаме с бета, защото искаме да се вслушаме в изискванията и въпросите на по-широк кръг от потребители.

—По какъв начин обратната връзка ще повлияе на финалната версия и доколко и какви промени ще бъдат направени на база обратната връзка?
Приложението е в Маркета (вече Google Play – бел. авт.) трети ден и отзивите са добри. Забележките ги отчитаме и още при първия ъпдейт голяма част от тях ще бъдат отстранени. Например твоята забележка за възможността да се премества на SD картата, изгледът на картата на малки дисплеи и др.

—Защо се изисква регистрация?
—Регистрацията е свързана с промените в BGmaps.com, които стартирахме на 05 март. Най-голямата промяна е отварянето на платформата за потребителите – всички са поканени да допълват информацията в сайта.

—Какви ограничения срещате?
—Срещаме затруднения с множеството работещи версии на Андроид, както и с голямото разнообразие на екрани и се стремим да направим приложението удобно за всички.

—Какво няма да включите в първата версия, но сте замислили за следващата?
—Търсене на маршрут е за следващата версия.

—Харесвате ли си продукта. Защо – 3 причини.
—Харесвам си приложението. Мисля, че е удобно като си в движение да разчиташ на точни адреси. Не е лесно да се поддържа толкова сложна и динамична база данни като адресите в България, но ние не се плашим от трудностите. Имаме още работа, не сме спирали и ще продължаваме да работим.

—Каква е представата ви за потребителя, който ще ползва услугата?
—Интересен въпрос. Според мен, това е един обикновен човек, който живее в реалното пространство и за когото адрес не е равнозначно на URL, а на конкретно място в града.

—Какво е преживяването, което очаквате да имат потребителите и каква емоционална реакция очаквате да имат те при ползване на приложението?
—Потребителите, свикнали с приложения, на които фокусът е изместен към социални мрежи търсят игровия елемент, а нашето приложение по-скоро е насочено към хората, които търсят надеждна услуга за намиране на точни адреси в България.

—Защо искате да знаете на кого се обаждам и с кого говоря?
—Не мога да отговоря аз, със сигурност не се интересуваме какви разговори провеждат потребителите и с кого.2

—Завинаги в бета?
— Hе завинаги в бета. По-скоро бих казала: „Не спираме да се развиваме.“

Моето мнение, предложения, идеи…

В условията на все по-мащабен App-окалипсис е от изключителна важност всяко ново приложение да се стреми да бъде максимално удобно, функционално, приветливо, лесно и удобно за ползване от потребителите си. Потребителите трябва да харесат и да заобичат приложението още при първото стартиране, за да го ползват редовно. Защото само през октомври 2011 2,6 милиарда приложения са били изтеглени от различните App stores. Много малка част от тях са наистина страхотни продукти и потребителите ги обичат, имат страхотни преживявания, докато ги ползват и им се наслаждават.

В една предишна публикация цитирах един колега, ще си позволя да го направя пак:

„Посредствеността е враг! Посредствеността убива страхотните идеи. Хората често имат страхотни идеи, които искат да реализират. Едно посредствено решение води до друго, и друго, и друго… и съвсем скоро от страхотната идея не е останало нищо, тя е убита от посредствеността.“ —Киран Белуби, Основател и CEO на 955 Dreams

Далеч съм от идеята да нарека приложението „посредствено“. В момента е в процес на разработка и се надявам, че то значително ще се подобри, преди да бъде официално пуснато като финална версия, отстранявайки всички пречки и затруднения, които текущо среща.

Не съм потребител на БГмапс. Причината да инсталирам приложението беше чисто любопитство (като ранен потребител) какво се случва с мобилните приложения у нас и дали и те изостават от тенденциите, както това се случва при уеб.

Инсталирах приложението, но тъй като не позволяваше стартиране и използване от външно хранилище (в моя случай – SD картата), го изтрих още преди да го пусна3. Това се случва с всички приложения, които не са в процес на разработване (и не се разпространяват в Google Play). Причината. Наистина бих се радвал да го разцъкам, ако това бъде променено.

Другата причина, поради която дори не го стартирах, е задължителната регистрация, която се изисква за ползване, при положение, че сайтът няма такова условие. Не съм противник на регистрациите, напротив, но когато това е консистентно и се случва навсякъде. Нелогично е сайтът да позволява регистрация по желание, а за приложението то да е задължително. Дори и отварянето на платформата за потребителите не трябва да е задължително условие – важно е познаването на потребителските навици – не са толкова много потребителите, които биха се възползвали от тези възможности – много потребители просто търсят адреси и маршрути, не искат да допринасят за подобрението. Затова тази функционалност трябва да е допълнение, не основна насока в разработката.

Проблемът със регистрацията се задълбочи вчера, когато Facebook имаше технически затруднения – оставаше нативната регистрация като възможност, но какво се случва с потребителите, които вече имат регистрация чрез Facebook? Datecs не дават отговор защо е нужно потребителите да се регистрират два пъти и не става ясно дали (ще) е възможно двете регистрации да бъдат обединени в единна сметка – в противен случай данните им ще са неточни. А при липсата на външния съврър за автентикация (в случая – на Facebook) прави невъзможно за регистрираните чрез него потребители не могат да се възползват от приложението. Това несъмнено убива потребителското задоволство.

Приложението разполага с няколко секунди (седем, ако трябва да съм точен), за да плени потребителя и той да го заобича, да го използва често. Първото нещо, което потребителят вижда тук, е регистрацията. Първите 7 секунди минават в „да се регистрирам ли?“. Отговорът, който дадох, беше ясен – не. Тези 7 секунди трябва да дадат на потребителя представа как най-добре да използва продукта, какво му предлага и какви проблеми му решава. Не е нужно това да се случва с публикации в блога, нещата трябва да са интуитивни и лесни за използване.

Днес преди обяд, малко преди да публикувам това, Костадин Моралиев коментира в дискусията при Галя и коментарите му оставиха у мен усещането, че Датекс не искат приложението им да бъде ползвано4. Вместо демонстриране на вслушване в съветите, които бяха дадени, г-н Моралиев зае отбранителна позиция, без реално някой да е нападал нито приложението, нито Датекс, нито него.

Не беше нужно да се оправдава, а просто да се вслуша (той и екипът) в съветите и да развиват продукта така, както потребителите му искат, не както Датекс иска те да искат. Очакванията на потребителите са различни, вече по-големи, променени, еволюирали. „Всички така правят, затуй и ние“ е погрешна тактика. Тя е едно от посредствените решения, които убиват страхотната идея в началото.

Със сигурност има много още да се желае от дизайна и функционалността на приложението. В момента изглежда дървено, дори не и по гугълски минималистично, а просто постно. Има нужда от сериозна работа и внимателно вглеждане в детайлите. Всеки пиксел е от значение и трябва да бъде пипнат, за да се постигне визуалното съвършенство. Сега просто работи, но е грозно. (Лично аз намирам и картографските подложки за грозни и ръбати, някак странни) Препоръчвам на Датекс да разгледат и изпробват много много много и различни приложения, не само нишови, за да видят как се случват нещата, как се оформят добре и кои неща се приемат по-добре от други.

От гледна точка на функционалност, ограничаването на социалните елементи вероятно би бил в плюс ако това ще помогне на основната идея на приложението бъде доведена до техническо и визуално съвършенство и потребителите я обикнат и използват масово. Ограничение като това не е лошо, то фокусира вниманието на екипа върху една основна цел, дано и в случая това да е така. Въпреки че не е невъзможно, а вероятно е добре в бъдещи версии да има някаква възможност за социалност. По ненатрапчив начин и отново без задължителен момент. (see Glympse, Localmind, Waze, Lumatic City Map, Foodspotting, Memories…)

Не става ясно как Датекс използват събраните чувствителни данни (sensitive log data) за това как използвам телефона си, но то не е и тайна – използвам го чрез и за докосване. Touch changes everything. Трябва да държиш устройството в ръка, със стартирано приложение, да го усетиш, едва тогава можеш да направиш продукта си ползваем и удобен. Засега моето мнение е, че това не се е случвало. Или пък програмистите са мислили за работеща функционалност, не за дизайн и преживяване.

Някои потребители съобщават за проблем със стабилността – това трпбва също да бъде отстранено като проблем. Също така, пълното познаване на спецификациите за минималната версия на операционната система също са от полза за пълното използване на възможностите, които тя предлага.

Ще дам втори шанс на следващата версия, за да видя дали наистина обратната връзка е от значение и важна или е само PR ход. Би било добре ако видя приложението в БГ Сайт, в категория „Mobile App“ — така ще може да се види и какво мислят експерите и какво е нивото на mobile у нас, както и как се класира приложението сред останалите конкуренти в категорията. (Disclaimer: Жури съм в конкурса БГ Сайт, но няма да оценявам категория „Mobile App“.)

Полезни препратки


Show 4 footnotes

  1. според мен сегашната версия не е Бета, бета версията е версия, в която една или нпколко ключови функционалности са в процес на доработка и които ще бъдат налични във финалната версия. Не ми беше разкрито кои са тези функционалности и дали има такива.
  2. според исканите от приложението разрешения (вж. раздел Permissions), Datecs искат и събират тези данни.
  3. Всички мои мнения, размисли и идеи са на база видените скрийншоти и прочетени коментари и публикации, не на база използвания продукт.
  4. Тъй като дискусията е само за приятелите на Галя, не успях преди публикуването на този материал да получа разрешение от автора на коментарите за цитиране.

Вашият коментар