Categories
Mobile

Български цени [Android]

Loading

AndroidВероятно трябваше да отворя сайта на разработчика (собственика) на приложението, преди да го инсталирам. Нямаше да се стигне до инсталация.

Бях виждал приложението Български цени (BGCeni) в Google Play няколко пъти, но така и не виждах особен смисъл да го инсталирам. Дори и само експериментално, да видя как са се справили разработчиците.

В една група във Facebook, в която членувам, обаче някой повдигна въпроса за него, за мнения, та така се стигна до инсталация. Бързо след което и деинсталация.

Тествах версия 1.0.5

  • Не се предлага възможност за стартиране от външна памет! (за мен това е от критично значение)
  • Всъщност не съм съвсем убеден, че това е нативно Android приложение, повече мяса на уеб. Изглежда грозно, много грозно (дори не е посредствено). Като страница от Geocities. Дори и реклами показва, за сметка на празната база от данни. Разработчиците очакват потребителите да я попълнят.
  • Сканирах баркода на кутия цигари. Не ми показа откъде да си купя. Сканирах контурната бутилка 2 литра на безалкохолна напитка – също без резултат. Аз знам какво съм сканирал, за да имам необходимост да ми показва името, и (вероятно) за колко съм го купил. А дори и да налучкам продукт, който може да разполага с информация откъде мога да купя, вероятно няма да ме устройва – приложението не направи опит да използва кой да е (освен wifi) от сензорите на устройството, за да определи (моментното) местонахождението ми, за да филтрира данните по полезен начин.
  • Чудя се дали разработчиците са виждали други приложения за Android (за iOS не питам дори). Дали въобще са държали устройство в ръка също е спорно, предвид че приложението се върти като пумпал – по най-нелогичния възможен начин и най-неочаквано, което прави приложението трудно за използване с една ръка, в движение, на път за или в магазина.
  • „Нашата цел е да олесним българите във всекидневния им избор и сравнителен анализ на цените.“ – за съжаление не се чувствам улеснен по никакъв начин, напротив – чувствам се объркан, разочарован от лошото качество на български продукт. Макар и в ранна фаза от развитието си (спестете ни следващи версии, моля!). Посредствеността трябва да се избягва още преди пускане на първата публична версия.
  • „Наистина ли искате да излезете от Български цени?“ – Да, вкарай ме в Euro! Макар и български продукт, системните съобщения звучат нелогично, не помагат за по-добро преживяване.
  • „Очаквайте още приятни изненади в следващата главна версия.“ Мерси, няма нужда, имаме различни представи за „приятност“, изглежда. И за полезност.

(вижте как се справят отвъд пределите на България със същата идея (първоизточници?) – Barcode Scanner barcoo & QR и ShopSavvy Barcode Scanner)

Вашият коментар