Categories
Социални медии и мрежи

Отвъд социалните профили и бизнес страниците

Loading

social network

Все още продължава да битува схващането, че „социални медии“ е създаването на страница във Facebook, регистрирането на сметка в Twitter, създаване на канал в YouTube и т.н. — това е изцяло грешно! Отвъд регистрирането и създаването на профили, социалните медии изискват консистентност, активно присъствие и включване или започване и поддържане на взаимоотношения с потребителите, тяхното опознаване и все по-задълбочено ангажиране в разговори. Успешното социално присъствие и ангажираност е много повече психология и дар слово, отколкото технически познания и умения.

В социалния уеб (то вече няма друг!) ако цялостното ви онлайн представяне и присъствие не е актуално, осъвременявано непрекъснато, релевантно към настоящия момент, ако не коментирате, ако не изграждате и поддържате взаимоотношения с потребителите си, то значи вие не съществувате. И никой няма да ви обърне внимание. Това много прилича на познатото „Лампата свети, ама няма никой вкъщи“.

Изглежда очевидно, но е нужно да се повтаря често, защото и сега (като потребители) сме свидетели на страшно много изоставено или неактивно бизнес присъствие в социални платформи и общности. Такива профили могат както да навредят на бизнеса и на имиджа му, така и да доведат до отлив на клиенти и предпочитане на конкуренцията.

Преди да започнете изграждане на присъствие в социалните платформи, уверете се, че можете да се отдадете изцяло и да водите смислени, задълбочени и отворени разговори с фенове, поддръжници, потребители, клиенти, приятели, проспекти… Няма нищо по-вредно от тих профил в Twitter, необновявана редовно бизнес страница във Facebook или канал в YouTube, в който се публикува много видео съдържание, но то не е в резонанс и не ангажира публиките в диалог и обсъждане.

Помнете и не забравяйте, че първата дума от социални медии е „социални“. И ако не слушате, не отговаряте, не се включвате в диалози, то тогава сте „несоциални“. От миналото. И като динозаврите, полека-лека…

Вашият коментар