Categories
Web

Сбогом, Flash, и благодаря за забиванията!

Loading

Логото на Флаш

Точно в края на миналия месец Adobe пуснаха нов инструмент, Adobe Edge, чрез който да може да се създава анимирано съдържание за уеб, като се използват уеб стандарти като HTML5, CSS и JavaScript. Не Flash! Странно е, че Adobe са избрали точно това име, предвид че така наричат бюлетина си с новини. Дали това няма да им изиграе лоша шега и да обърка потребителите?

Обединението между Opera, Mozilla, Apple, Google и (вероятно) Microsoft доста спомогна за развитието и стандартизизирането на уеб и неговите възможности.

Логично, Adobe обявиха, че създават Edge, за да съществува паралелно с Flash, вместо да го замества. Adobe наложиха и поддържат Flash като лидер в 3 основни области – игри, видео онлайн и приложения за бизнеса. Въпреки това технологията е остаряла от гледна точка на развитието на мрежата. Разбира се, те не биха признали толкова лесно, че Flash е морално остарял, че не работи така, както повечето потребители очакват и е далеч от начина, по който се развива уеб. За стабилността му да не говорим — все ми се струва, че заради нестабилността на Flash разработчиците на браузъри бяха принудени да изолират работещите фонови приложения в отделни от браузъра процеси, за да не обират негативите на потребителите. Затова се очаква Edge да сложи край на Flash (и на неприятните потребителски преживявания с него).

Edge e и възможност за Adobe да се шмугнат и в мобилния сектор, а Flash не се приема много добре (а при мобилните устройства на Apple – дори никак), работи лошо и нестабилно, често забива. А обявяването на новия продукт сякаш обяснява непрекъснатите сривове от последните няколко дни и нестабилността на плейъра. Може би е умишлено, за да се ускори мигрирането? Ще ми се да вярвам, че е така.

Edge в момента е достъпен като предварителна демонстрационна версия и е безплатен за изтегляне и изпробване. Може да се ползва на PC и Mac, но при официалното му излизане1, ще работи на съвременните браузъри2 и ще бъде достъпен срещу заплащане. Сега предлага инструменти за изграждане на уеб анимации чрез собствения си енджин, но са планирани да бъдат добавени и HTML5 функционалности, в това число поддръжка на Canvas, етикетите Audio и Video, разширена поддръжка на SVG и пр.

Можете да разгледате няколко демонстрации: 1, 2, 3, 4 и да си свалите изходните им файлове, за да можете да експериментирате с тях.

Моето мнение

Вече твърде много се говори за HTML5 и за това как той е бъдещето на мрежата, вече на много места се и използва активно. Съпротивата на Adobe продължи дълго, повече от достатъчно. Време е да приемат истината и да оставят грешките от миналото си там, като започнат да се съобразяват с новите тенденции. Евентуално да създават свои, нови. Но за целта Flash трябва да остане в историята. Така и не успявам да си отговоря на въпроса защо за толкова време не успяха да си направят продукта добре, да работи стабилно и без да затлачва устройствата, на които се ползва. Именно заради нестабилността му, на всички устройства, които ползвам и които поддържат Flash, имам инсталиран Flash blocker. Не го харесвам, не обичам анимирани неща (и анимирани gif-ове не обичам!) – това ми намалява удоволствието. Сайтове и приложения, изцяло изградени на Flash не ползвам, игри не играя. Не, няма да ми липсва, но дълго няма да забравя как в случаите, когато съм го ползвал, е забивал многократно.

Днес мернах една обява, чрез която се търсеше дизайнер на Flash. Бизнесите (особено в България, сякаш) обичат добрите стари, изпробвани неща и се страхуват да приемат предизвикателствата на новите. А в крайна сметка всичко, което искат потребителите (им), е един добре работещ, подреден уеб.

Вашето мнение? За Flash, като цяло? За Edge? Ще го пробвате ли? Пробвахте ли го вече? Впечатления? Бихте ли платили, за да го ползвате?


Show 2 footnotes

  1. Версия 1.0 се очаква да излезе през следващата година.
  2. Разбирайте работещи на Android, iOS, webOS на HP, PlayBook на BlackBerry, както и Firefox, Google Chrome, Safari и Internet Explorer 9.

7 replies on “Сбогом, Flash, и благодаря за забиванията!”

Peter каза:

Малко е рано да обявяваме края на Flash. На Edge ще му трябват няколко години, докато настигне функционалността, която е момента е налична във Flash. И най-вероятно Adobe са планирали постепенен преход, както се случи с Shockwave/Director.
И една лоша страна – блокирането на рекламите ще стане доста по-трудно.

Иво Делин каза:

Правят тул, с който по-лесно да се ползват „екстрите“ които има в HTML5 и CSS3 …

Stanimir каза:

Ами все пак има и Silverlight, нали?…:)))))

Анонимен каза:

Както ти казах и в G+, щом е платено, могат спокойно да забравят, че това ще излезе извън beta test фаза. 🙂 Много отдавна минаха времената на „плащай си за да не ти забива“. Ще го купят 20-30 корпорации за по 10000 компютъра и това ще е всичко. 😉

Lucho870601 каза:

Още през Август 2009, когато излезе ФФ3.5 с поддръжка на Кенвъс стана ясно, че Флаш ще умре… тогава не беше ясно кога точно. Сега след като Гугъл поддържа официално браузъри до 2 версии назад от текущата на Флаш му остават още 2 версии на IE, докато не остане излишен.
Нито Силвърлайт, нито Флаш имат хардуер акселерейшън … всъщност никой не използва силверлайт, така че е все едно.

Стягайте куфарите или започнете да четете за CSS3 и WebGL 😉

P.S. Следващото нещо, което ще остане в историята е jQuery, но статиите от типа „Сбогом, jQuery, и благодаря за забиванията!“ очаквайте след около година-две 🙂

Admin каза:

майтапчия ;О)

Вашият коментар