Facebook+

Facebook logo

Настройките, като цяло, никога не са били особено силна страна на Facebook. Особено тези, които регулират защитата на личните данни на потребителите.

Спорно е доколко появата на Google+ е повлияло на промените, обявени в публикация в блога (en) на Facebook, но сис сигурност е катализатор. Доскоро Facebook нямаха пряка конкуренция (доколкото такава съществува и сега) и можеха да си позволят да не отдават особено значение на потребителските недоволства. Сега потребителите имат избор, което налага някакво съобразяване с тях, в случай, че Facebook иска да ги задържи край себе си.

Потребителите от доста време изказват възмущението си от тромавостта на настройките за поверителност и тяхната сложност. Крайно време беше да се сложи край на огромните и тромави менюта с подменюта, пълни със списъци и възможности за избор и да се премине към нещо значително по-опростено, като в същото време се запазва пълен контрол върху споделеното съдържание. И настройките трябва да са там, където им е мястото – до самото съдържание.

И така, дойде време за значителна промяна на начина, по който функционират потребителските профили – след визуалната промяна, сега е ред и на функционална.

Най-общо промените са разделени на 2 групи – споделяне и контрол.

Някои промени напомнят кръговете в Google+. Въпреки това на директен въпрос на Грег Стерлинг, Facebook отрекоха, че са взаимствали от Google, а са разработвали новите промени, както са написали и в публикацията в блога си, през последните 6 месеца.

Какво се променя

обновеното поле за споделяне

  • Настройките за поверителност се преместват към всяко споделяне и потребителския профил.
  • Вече е необходимо да се одобряват всички получени отбелязвания в чужди съдържания – Край на досадното отбелязване върху снимки – преди отбелязването да бъде извършено и публикувано на потребителската стена, то трябва да бъде одобрено. Тази добавка позволява да се контролира по-добре кой ви отбелязва върху снимки и позволява намаляването на спама и нежеланото съдържание върху стената. Това е особено послезно за онези потребители, които имат 5000 случайни „приятели“, които имат навика да отбелязват за щяло и не щяло по снимки или които ползват приложения, които го правят.1 Отделно подобна функционалност е полезна, защото вече може да се отбелязват и хора и страници, с които не сте приятели (респ. не харесвате). Още за отбелязването.
  • Вече всеки етикет (tag) ще съдържа и името на този, който го е поставил.
  • Отбелязването на местоположение, вместо check-in. Дори и от настолния компютър. Досега функционалността за “check in” във facebook Places беше ограничена само за ползвателите на смартфони. Това се променя. Вече може да се добавя местоположение на всичко. Защото много хора споделят къде са били, къде са сега и къде мечтаят да отидат. Вече местоположението може да се споделя от всички и без значение от типа на споделяното съдържание. Разбира се, винаги можете да се откажете от възможността да споделяте местоположение. При мобилните приложения Places ще се замени с Nearby и ще показва съдържания от хора, които са споледили информации за мястото на отбелязването. Това е малко мътно, тъй като не беше детайлно обяснено от Facebook. Повече за промяната, свързана с Facebook Places има на тази разяснителна страница.
  • Добавена е възможност за отбелязване на всички потребители в социалната мрежа, независимо дали потребителят, който поставя отбелязването, е приятел с тях или не.
  • Вече не е необходимо потребител да е фен или да е харесал страницата на някой бизнес, за да го отбележи (или спомене) в свое споделяне или снимка.
  • Предишното споделяне до „Everyone“ (всички) се преименува на „Public“ (публично). За да се избегне объркването кои са тези всички – всички във Facebook, всички в Интернет… Публично означава публично за абсолчтно всички, дори за онези, които не са във Facebook – публичното съдържание е достъпно и се индексира от търсачките и се показва при търсене.
  • Настройките за поверителност могат да се променят за всяко споделяне по отделно.
  • Видимостта (достъпността) до всяка споделена информация може да бъде променяна оп всяко време след публикуването ѝ.
  • Значително промененото и обогатено с възможности поле за споделяне прави споделянето още по-удобно, като в същото време добавя контрол върху това кой ще види споделеното, възможност за отбелязване на местоположение и отбелязване (споменаване) на хора.

По-добрият контрол над споделянето, над споделените вече неща и над потребителския профил несъмнено увеличават потребителското задоволство и преживяване и са замислени и реализирани така, че да бъдат приети добре от потребителите на мрежата.