Google Chrome OS

От няколко години упорито се говори, че Google тайно разработват своя операционна система. После се оказа, че Google наистина разработват своя платформа, но за мобилни телефони, Android. И слуховете леко затихнаха. Google обаче вeче бяха заявили интереса си в тази насока. Именно затова така и не разбрах защо е цялата истерия около публикацията в блога на Google, че ще правят своя собствена операционна система. (Всъщност те вече си имат такава, но я използват само за вътрешни нужди, за да си управляват сървърите)

Както винаги, новината беше приета с радост и трепетно очакване от едни (TechCrunch, на английски), други пък напълно отричат необходимостта от подобен ход (CrunchGear, на английски).

Най-общо казано Google Chrome OS (така ще се казва) ще е базирана на браузъра Google Chrome, разположено върху ядро на Linux. Т.е. Google Chrome OS ще е поредната Linux-базирана операционна система. Един вид „Linux inside“, както се казва. Практиката до момента показва, че колкото и Linux-базирани операционни системи да са се показали, в това число и Ubuntu, никоя досега не е успяла да се наложи дотолкова, че да отхапе солидно парче от баницата на Microsoft и да измести Windows от пазара и да накара потребителите да преминат към нея. Дори Microsoft не успяха да убедят потребителите си да спрат да ползват Internet Explorer 6, така че ще е наистина предизвикателство за който и да е да убеди същите тези потребители да си сменят операционната система с нещо, което не е ясно какво представлява.

Иначе се предвижда новата ОС да е лека и бърза, да е безплатна и с отворен код. Това повдига няколко много важни въпроса. Щом ще е безплатна, каква ще е ползата за Google от нея? Ще искат потребителите да споделят лични данни или ще ги атакуват с реклами? И или и двете? Или безплатно ще се разпространява някаква основна версия, останалото ще е достъпно след плащане? При всички случаи ще има недоволни. Операционна система с отворен код? Значи open source общността ще може да допринася за развитието й, каквото е намерението на Google. И скоро ще има поне 10 версии, които ще твърдят, че са по-добри от версията на Google. А ако наистина е така? Какво правим тогава?

Търсене, е-поща, календар, документи… И само това?

Все още не е ясно какви приложения ще се поддържат освен тези, които Google предлагат. А потребителите ежедневно ползват купища софтуер и ако голяма част от тях не бъдат поддържани, вероятността много потребители да преминат към Chrome е минимална. Естествено, има WINE, за тези, които знаят какво е това, но тези, които знаят едва ли са основният таргет на Google.

Лично аз съм леко скептичен – определено ще е интересно да се види какво ще се получи, но началният вариант едва ли ще е годен за употреба. Да видим…

Включете се в разговора

8 коментари

 1. Аз пък не съм съгласен. Хората ясно и точно са си казали още от началото, че тази ОС ще бъде за нетбуци и е преди всичко за хора, които прекарват повече време из нета (сърфиране, соц. мрежи, форуми, блогване, пощи, гледане и слушане на музика и какво ли още не из YouTube и vbox……..). Та същите тези хора (да ги наречем потребители), които направиха възможен бума на Асус по коледа с онова умряло 7″ EEE PC, и последвалите ги милиони други потребители (всички себеуважаващи се фирми вече имат свой варинат на едноименното ЕЕЕ РС. Тия от Асус просто направиха революция… създадоха нова пазарна ниша), които се снабдиха с такива джаджи след това, те, точно те изкушени от леката, с издържаща много време батерия щайга, която може малко повече от сърфиране, те ще са таргет-а и на Google Chrome OS. И щом тези потребители са се задоволили с функционалността на вече съществуващите нетбуци, смятам че ще им дойде много добре ОС, която да зарежда ооооще по-бързо и да се спира ооооще по-бързо. От всичките ми 300 приятели във Facebook около 50 мога да кажа, че са като наркозависими (разбирай Интернет-зависими), постоянно гледат кой е във Фейса, пощи, блогове и т.н. и една машина с такава ОС ще е просто идеална… за какво да чакам да ми се зареждат стотици сървиси, тромави антивирусни и куп други булшити нужни на един Уиндоус, когато е достатъчен един браузър?!? Спестява се време, а времето е пари! Който се чувства богат, да си го пилее… Да не говорим, че на една такава ОС сигурно ще и стигат за нормална работа 256-512МВ рам, което в наши времена е нищо…..

  Айде пийс и друг път по-леко с критикуването на нещо още неизлязло на пазара – има вече достатъчно примери в историята за велики личности, които са се изцепили, че „телевизията няма бъдеще….“, „никой не би си купил РС….“ и други подобни, а виждате, че сега живота ни е немислим без тях 😉

  Поздрави,
  Те4о

  1. същите тия потребители ползват IE 6 и малко им пука за нова операционна система.

   Иначе не отричам Google Chrome OS, с интерес ще я изпробвам като излезе (и дано не ме разочарова, както се случи с изтеклата ранна версия), но съм по-скоро скепрично настроен, отколкото развълнуван от факта, че Google правели нещо.

   Не забравяй, също така, че Google и за Wave разправяха колко гениален продукт е, в крайна сметка се оказа, че в сегашния му вид е съвсем посредствен и има доста още да се поработи, за да стане той революция.

 2. Аз пък не съм съгласен. Хората ясно и точно са си казали още от началото, че тази ОС ще бъде за нетбуци и е преди всичко за хора, които прекарват повече време из нета (сърфиране, соц. мрежи, форуми, блогване, пощи, гледане и слушане на музика и какво ли още не из YouTube и vbox……..). Та същите тези хора (да ги наречем потребители), които направиха възможен бума на Асус по коледа с онова умряло 7″ EEE PC, и последвалите ги милиони други потребители (всички себеуважаващи се фирми вече имат свой варинат на едноименното ЕЕЕ РС. Тия от Асус просто направиха революция… създадоха нова пазарна ниша), които се снабдиха с такива джаджи след това, те, точно те изкушени от леката, с издържаща много време батерия щайга, която може малко повече от сърфиране, те ще са таргет-а и на Google Chrome OS. И щом тези потребители са се задоволили с функционалността на вече съществуващите нетбуци, смятам че ще им дойде много добре ОС, която да зарежда ооооще по-бързо и да се спира ооооще по-бързо. От всичките ми 300 приятели във Facebook около 50 мога да кажа, че са като наркозависими (разбирай Интернет-зависими), постоянно гледат кой е във Фейса, пощи, блогове и т.н. и една машина с такава ОС ще е просто идеална… за какво да чакам да ми се зареждат стотици сървиси, тромави антивирусни и куп други булшити нужни на един Уиндоус, когато е достатъчен един браузър?!? Спестява се време, а времето е пари! Който се чувства богат, да си го пилее… Да не говорим, че на една такава ОС сигурно ще и стигат за нормална работа 256-512МВ рам, което в наши времена е нищо…..

  Айде пийс и друг път по-леко с критикуването на нещо още неизлязло на пазара – има вече достатъчно примери в историята за велики личности, които са се изцепили, че „телевизията няма бъдеще….“, „никой не би си купил РС….“ и други подобни, а виждате, че сега живота ни е немислим без тях 😉

  Поздрави,
  Те4о

 3. същите тия потребители ползват IE 6 и малко им пука за нова операционна система.

  Иначе не отричам Google Chrome OS, с интерес ще я изпробвам като излезе (и дано не ме разочарова, както се случи с изтеклата ранна версия), но съм по-скоро скепрично настроен, отколкото развълнуван от факта, че Google правели нещо.

  Не забравяй, също така, че Google и за Wave разправяха колко гениален продукт е, в крайна сметка се оказа, че в сегашния му вид е съвсем посредствен и има доста още да се поработи, за да стане той революция.

 4. Google Chrome OS – ще се превърне в главен конкурент на MS в това съм обиден , може да погледнете Chrome browser вече е 3-ти по пазарен дял, скоро ще стане и ВТОРИ като задмине лисицата , след това с подкрепата на операционната система на Гугъл ще се бори за първото място. Така че GOOGLE може да се окаже и на първо място в класацията на софтуерна компания до 3-4 години. Всичко зависи от Windows 8 🙂

 5. Google Chrome OS – ще се превърне в главен конкурент на MS в това съм обиден , може да погледнете Chrome browser вече е 3-ти по пазарен дял, скоро ще стане и ВТОРИ като задмине лисицата , след това с подкрепата на операционната система на Гугъл ще се бори за първото място. Така че GOOGLE може да се окаже и на първо място в класацията на софтуерна компания до 3-4 години. Всичко зависи от Windows 8 🙂

Оставете коментар