Кръгове Списъци с приятели във Facebook

Facebook logo

Списъците с приятели не са нещо ново във Facebook1, но са дотолкова скрити и без ясно предназначение, че за тях знаят малко хора, още по-малко пък ги ползват23. Те имат голям потенциал и доста съм се чудил защо той толкова време не беше развит и използван от Facebook, а предпочитаха да се споделя с всички вкупом. Това беше фундаментално грешно, защото налагаше превъзпитание на потребителските навици, съобразяване с аудиторията и евентуално – цензуриране или несподеляне. Защото не споделяме една и съща информация с всички. Сега, след като Google+ въведоха „революционните“ си кръгове, Facebook започват да обръщат внимание на списъците като опит да предложат на потребителите си възможност да разделят споделянията си и да имат повече контрол върху това кой кои споделяния да вижда.

Основният недостатък на списъците с приятели, наред с ненужното досега разделение4, е че отнема много време за организиране (ако не се прави редовно, например при добавяне на нов приятел или веднага след това) и е сложно за поддържането на отделните списъци актуални и релевантни. Като опит за улесняване на потребителите, Facebook провеждат серия от тестове и експерименти, с които автоматично разделят приятелите в отделни списъци5.

Умните списъци

Facebook lists

Smart ListsУмните списъци (Smart lists) се създават сами и се самоподдържат актуални чрез информации, които се извличат от профилите на приятелите (като работа, училище, семейство, град…). Това е голямо удобство за онези, които не желаят да губят време в настройки, създаване на списъци, попълването им с хора и пр. – системата прави това вместо тях6. Как се случва това – системата сканира попълнената в профила информация и създава списъци за попълнените неща. Например аз съм попълнил, че съм в Пловдив. Всички мои приятели, които също са попълнили Пловдив, са ми добавени автоматично в списък „Пловдив“ и лесно мога да следя какво споделят само те, а ако искам да споделям само с тях, това вече е по-лесно. Същото се отнася за работата (създават се списъци с имената на фирмите или организациите), училища (училища и университети)… Тази функционалност добавя и възможността да се премахват потребители от тези списъци, без да налага прекратяването на приятелството, което е допълнително удобство.

lists

Close friendsОсвен умните списъци, потребителите могат да създават свои собствени списъци по различни критерии, както имат възможност да определят приятелите си като Близки приятели и далечни познати (Close Friends и Acquaintances), като тези две категории са независими от списъците; можете да имате близки или далечни приятели от всички налични списъци, тяхното предназначение е друго — предполага се, че споделянията от близките приятели са ви по-важни и интересни от тези от далечните познати. Чрез сегашните промени, потребителите виждат всичко от близките си приятели, като същевременно получават по-малко споделяния от недотам близките познати.

close friends

Един съвет – не добавяйте твърде много хора като близки приятели – може би оптималното число е 3-4, максимум 10. При повече се генерира много шум, особено ако тези потребители са активни и споделят доста неща. За всяко едно действие на близките приятели се получава известие за него, важно е да го имате предвид, когато избирате кои са тези близки приятели.

Тези кръгове списъци не се създават автоматично – Facebook няма как да знае кои са близките ви приятели и онези, от които не се интересувате чак толкова много, потребителските отношения са уникални и не могат да бъдат преценени от някакви алгоритми. Затова се оставя на потребителите да преценят дали да ги използват и кои потребители да включат в тях.

Ако имате в приятелите си хора, които не желаете да виждат какви ги споделяте, можете да ги включите в списъка Restricted. Така те ще виждат само публичните ви споделяния.

sharing to lists
Освен това, важно е да се спомене, че приятелите ви няма да виждат в кой списък са и как се казва той. Т.е. дори да добавите някой в списъка „пухльовци“7, той няма да знае това, но потребителите виждат имената на останалите потребители, добавени в списъка — това им дава повече контекст и възможност да преценят как да структурират коментара си и дали въобще да вземат отношение към споделеното.

Като допълнение, значително е подобрена системата за предложения и бързо и лесно могат да се добавят приятелите в различните списъци. Когато добавите някой приятел или приемете покана за приятелство, системата позволява бързо и лесно добавяне в някой от наличните списъци или създаването на нов.

Better suggestions

Какво и с кого споделяте

share to lists

Всеки един от списъците вече има собствен поток (feed) и може да бъде следен отделно, съобщават Facebook в блога си. Отделните списъци са изнесени в лявата част, в менюто. Точно както следенето на конкретен кръг в Google+, вместо целия Поток.

share changes
Освен това се предоставя възможност на потребителите да избират какво и с кого да споделят, чрез падащ списък със списъците, добавен към всяко ново споделяне – там, където преди можеше да се избира споделяне с приятели, с приятели на приятели или публично споделяне, сега са добавени и създадените списъци, за да се затвърди полезността от добавянето и наличието им.

Обърнете внимание, че може да се споделя в/с повече от един списък, достатъчно е да се избере Custom, след което да се посочат и добавят всички списъци, както е на екранния кадър по-долу.

custom lists selection

Голямата промяна

Въвеждането на списъците е голяма крачка напред към една по-персонализирана услуга, която позволява споделянето на по-таргетирани послания и споделянето на конкретни информации с точните хора. Това разделяне помага и за по-голямото споделяне сред потребителите, защото не изисква цензуриране, както беше преди, защото съобщенията се виждат само от онези, за които са предназначени. Така може лесно да се отделят служебните от личните споделяния, като двете области да не се смесват и размиват.

Това, което не успявам да разбера съвсем и не ми харесва е, че при добавянето на някого в списъка с Далечни познати (Acquaintances), нямам контрол какви информации искам да получавам от този списък, а това се решава от Facebook. Това може да е приложимо и полезно за повечето потребители, но има и такива, които обичат да държат нещата изцяло под свой контрол и да донастройват онова, което получават като споделяния.

С тази промяна Facebook продължават да се променят, за да обръщат повече внимание на потребителите си и техните потребности и да им предлагат по-добри възможности за споделяне.


Show 7 footnotes

  1. всъщност съществуват от декември 2007. Вие тогава бяхте ли във Facebook?
  2. Към октомври 2010 едва 5% от потребителите използват до някаква степен разделението на приятелите си в списъци.
  3. Аз ги ползвам, приятелите ми са подредени в различни, многобройни списъци от край време, въпреки че реално нямаше голяма полза от това разделяне.
  4. Досега липсваше адекватна функционалност, която да позволява общуването само в конкретен списък.
  5. На мен ми беше много странно, когато новите списъци се смесиха с тези, които вече бях създал. Въпреки това ако вече имате създадени списъци с приятели, системата предлага възможност да ги прехвърлите към новата функционалност, което е голямо предимство и удобство.
  6. Това е функционалност, която много би била полезна за по-доброто управление на кръговете в Google+, които, засега, се управляват само ръчно и ако някой не желае да се занимава с организирането им, трябва да набутва всички в един кръг. (лично аз не го препоръчвам)
  7. Избрах името съвсем тенденциозно, защото предизвика реакции в Google+.
  • Filip Stoyanov

    Имам 2 въпроса свързани със списъците.
    1. Имам останали групи от предишното разделяне на приятелите и те още си стоят, макар да съм махнал всички от тези групи. Могат ли да бъдат изтрити и да не излизат с новите списъци?
    2. Има ли начин да се избере някой от списъците и да се видят само приятелите, които са в съответния списък?

    • От тази страница – http://www.facebook.com/bookmarks/lists – се виждат всички създадени списъци; всеки списък може да бъде добавян в Отметки в лявото меню, а щракването върху него показва споделянето в него. Горе в дясно има бутон за управление на съответния списък (след като си го отворил, за да видиш споделянията в него), от където можеш да го изтриеш. Под този бутон има списък с всичките хора, които са добавени в този списък.

      • Filip Stoyanov

        Много благодаря, това беше много полезно.