Един Knol, моля!

И ето, Google пусна в масова употреба Knol. Преди пускането му се смяташе, че Knol ще се старае максимално да конкурира Уикипедия. Това не е съвсем вярно. Knol се различава от Уикипедия по доста неща. Потребителите не могат да редактират написаното без позволението на автора. Повече мяса на squidoo.com отколкото на wikipedia.com

Примери за сравнение: Рак на белия дроб в Knol и в Уикипедия на английски и български.

За разлика от Уикипедия и коя да е друга енциклопедия, в Knol може да има безброй статии по една тема, тъй като в уеб адреса се включва и потребителското име на автора. Нещо от вида
http://www.knol.google.com/k/[потребителско име]/[заглавие на статията]

Освен това може да се избира доколко свободен за ползване е публикуваният материал – за сега възможните варианти са CC-BY-3.0, CC-BY-NC-3.0 и Всички права запазени. За разлика от Уикипедия, в която всички материали са защитени от Лиценза за свободна документация на ГНУ.

Малко ми е мътно как ще се отсява плявата от качествените материали както и какво ще се случи, когато всички неща бъдат индексирани от вездесъщия Гугъл-бот и се изсипят в индекса за съответната ключова дума. Май идеята на това начинание е не толкова конкуриране с Уикипедия по енциклопедичност, а изместването на Уикипедия от челните места в индекса.

Гледам, че Еленко се надява редактирането и създаването да е по-интуитивно и опростено от това в Уикипедия. Все още не съм публикувал свой кнол, но забелязвам, че за разлика от Уикипедия, в която всичко – уикикод и текст – се пише в една текстова кутия, в Кнол има WYSIWYG-редакктор, който значително опростява форматирането на въведения текст. Със сигурност ще изпробвам по-детайлно как работи системата в следващите няколко дни и ще споделя впечатленията си.