„Дванадесета нощ“

Дванадесета нощСнощи гледах постановката на Младежки театър „Николай Бинев“ „Дванадесета нощ“, реж. Крикор Азарян. И, да си призная, останах повече от впечатлен. Защото представлението не само ми хареса, ами направо ме залепи за седалката по време на действието, а когато дойде време за антракт, просто не ми се ставаше, исках магията да продължи, а след края дълго и от сърце аплодирах изпълнението. Досега това ми се е случвало само веднъж, когато гледах представлението на пловдивския театър „Братя Карамазови“.

Винаги съм бил на мнение, че едно театрално представление трябва да е максимално чисто и ясно като послания, от типа театър, който може и трябва да се играе на площад, пред много хора, и да може да достигне до всеки и да го забавлява. Театър от възрожденски тип. И „Дванадесета нощ“ беше точно това… че и нещо повече.

Някак логично и очаквано беше, че постановката ще е повече от голям успех за режисьора, след като това е четвъртото му поред посягане към шекспировия текст. Не съм гледал другите му варианти, но тук е изключително дързък. Дотолкова, че да повери всички роли на мъже. При това мъже, които имам чувството, че много добре са подбирани за образите, които се очаква да изградят. Идеята за скритата самоличност добива ярка театралност и дава добри възможности за театрална игра в ситуацията мъж, който играе жена, която се преоблича като мъж и всякакви други вариации на тема „не съм това, което виждате. Брилянтно.

Е няма такава Оливия (Малин Кръстев), уникална е и Мария (не зная името на актьора)! Безупречна роля на Малволио (Георги Кадурин)…

Освен режисьорските решения, ми допадна и сценографията – такава, че оставя много на въображението. Нищо не липсваше, но и нищо не беше в повече. Няма промяна по време на действието. Това е декорът. Точка.

За финал – представление-шедьовър, което не трябва да бъде гледано само веднъж. Ако имам възможност, с удоволствие бих го изгледал поне още 2-3 пъти. А ако все още не сте го гледали – пропускът е поправим, Младежкия театър ще го играе и през този сезон, бързайте към касата!